DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Kitette főszponzorát a Williams, eladhatják a csapatot

Veszteséggel zárta 2019-es évét a Williams, a koronavírus pedig az idei bevételekre fogja rányomni bélyegét. A cég befektetőket keres, a csapat teljes eladása is a lehetőségek között van.

Pénteken bejelentést tett 2019-es pénzügyi eredményeiről a Williams. A Formula-1-es teljesítménnyel összhangban anyagilag is roppant gyenge évet zárt 13 millió fontos veszteséggel – egy évvel korábban ugyanekkora profitot könyvelt el a vállalat.

A Williams Csoport 2019-es bevétele 160,2 millió fontot tett ki a 2018-as 176,5 millió fonthoz képest, a Formula-1-es részleg bevétele 95,4 millióra esett vissza 130,7 millióról. A cég, amely jelzálogra vett fel hitelt 50 millió font értékben a közelmúltban, a fennmaradás érdekében pénzügyi tanácsadókat bízott meg, hogy segítsenek új stratégiai irányt kijelölni befektetők keresésével. Az opciók a tőkeemelés, a Williams Grand Prix Holdings kisebbségi tulajdonrészének eladása vagy többségi tulajdonrész eladása, ideértve akár a teljes vállalatot.

 



Emellett a csapat bejelentette, hogy azonnali hatállyal felmondta főszponzori szerződését a ROKiT vállalattal. A brit telekommunikációs cég csupán 2019-ben csatlakozott az istállóhoz, hároméves szerződését pedig még tavaly meghosszabbította öt évre.

„A 2019-es pénzügyi eredmények tükrözik az utóbbi időszak hanyatlását versenyképességben és az ezzel járó kiesést a kereskedelmi jogdíj jelentette bevételben” – mondta Mike O’Driscoll vezérigazgató. „A 2020-as Formula-1-es szezont, mint tudjuk, a Covid-19 világjárvány szakította meg, ennek pedig idei bevételeinkre lesz ráhatása. A csapat emellett tájékoztatást adott arról, hogy felmondja kapcsolatát névadó partnerével, a ROKiT-tel, valamint jelentős szponzorával, a ROK Drinksszel. Más vállalkozásokhoz hasonlóan átfogó lépeseket tettük, hogy mérsékeljük a következményeket, beleértve a személyzet államilag támogatott szabadságolásának meghosszabbítását.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: