DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Orosz milliárdos pilótaapa vagy kínaiak menthetik meg a Renault-t

Két úton maradhat a Renault a vállalat megszorításai ellenére 2021-ben is az F1-ben, írja az olasz sajtó. Ha Dmitrij Mazepin bevásárolja magát a csapatba, fiának ülést kell kapnia az istállónál.

Kétségek övezik a Renault Formula-1-es jövőjét, miután a francia óriásvállalat közölte, óriási megszorító intézkedéseket fog életbe léptetni, hogy kétmilliárd eurót takarítson meg a költségvetésből. A körülbelül 200 millió euróból működő, 2016 óta kevés biztató eredményt felmutató F1-es csapatot szinte biztosan érinteni fogja a döntés, az enstone-i istálló eladása is felmerült már.

A megmenekülés módja lehet egy sztárversenyző, Fernando Alonso vagy Sebastian Vettel leszerződtetése, akinek szerepvállalása meggyőzheti a Renault felsővezetését, hogy érdemes 2021-től is pénzt önteni a Formula-1-es istállóba. A La Gazzetta dello Sport újságírója, Luigi Perna szerint viszont nem reális egyik házasság létrejötte szem.



Perna információi szerint a járható út jelentős mennyiségű külső tőke érkezése a csapathoz. Két lehetőség van, az első Dmitrij Mazepin orosz milliárdos beszállása befektetőként. Mazepin cége, az Uralkali 2018-ban a Force India megvásárlására is ajánlatot tett, majd bírósági keresetet nyújtott be, amiért állítása szerint Lawrence Stroll és befektetőtársai kezébe kedvezőtlenebb ajánlat ellenére, tisztességtelenül került a Racing Pointnak átnevezett istálló.

Egy másik hasonlóság Strollhoz, hogy Mazepin millióinak is feltétele, hogy fia, Nyikita Mazepin ülést kapjon a csapatnál. A 21 éves orosz már 2016 óta tesztel Formula-1-es csapatoknál, eleinte a Force India kötelékébe tartozott, tavaly a Mercedesbe is beült. Egy akadályozó tényező viszont, hogy a Formula-2-ben szereplő Mazepin nem rendelkezik még elegendő szuperlicenszponttal, amely az F1-es induláshoz szükséges.

A második opció a csapat tesztpilótáját, Guanyu Zhout övezi. A kínai versenyző tetemes szponzori csomagot, 20 millió eurót tudna a csapathoz hozni hazája piacáról, ha rá esne a választás.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: