DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Hány versenyt kell minimum rendezni a szabályok alapján?

Nemcsak felső, hanem alsó korlátja is van az egy idényben rendezhető futamok számának az F1-ben, ahogy annak is megvan a maga feltétele, hogy világbajnokságnak lehessen minősíteni a sorozatot.

A koronavírus-járvány alaposan rányomja a bélyegét a 2020-as Formula-1-es évadra: már nyolc futamot kellett törölni vagy elhalasztani emiatt, s a leghamarabb is június közepén, a Kanadai Nagydíjjal rajtolhat el az idény – igaz, a legtöbb szakértő szerint még ez is elég optimista forgatókönyv. Ahogy Chase Carey 15-18 futamos tervei is, amelyet Mattia Binotto Ferrari-csapatfőnök egy esetlegesen 2021-be nyúló szezonnal tart megvalósíthatónak. De vajon hány futamot kell mindenképp rendezni egy idényen belül az F1-ben? A különböző szponzori szerződések vonatkozásairól már értekeztünk, de mit mondanak ki konkrétan a sportszabályok?

f1-suzuka-start-2019-dppi



Természetesen van erre vonatkozó előírás, amelyet az 5.4-es cikkely részletez. E szerint egy szezonnak legalább nyolc nagydíjat kell tartalmaznia. Ugyanez a szabály határozza meg egyébként 22-ben az egy idényben rendezhető futamok maximális számát. Ez pedig azt jelenti, hogy Carey elképzeléséhez képest akár feleannyi verseny is elegendő lehet ahhoz, hogy az évad végén bajnokot hirdessen az F1. Ennyire kevés fordulót egyébként legutóbb 1961-ben rendeztek a száguldó cirkuszban, sőt 1967 óta rendre két számjegyű állomásból állt a szezon.

Van egy másik kritérium is, méghozzá azzal kapcsolatban, hogy egy FIA által szankcionált széria mikor kaphat világbajnoki státuszt. Az FIA Nemzetközi Sportkódexe ugyanis előírja, hogy ahhoz, hogy egy sorozat világbajnokságnak számítson, egyebek mellett az is a feltétele, hogy legalább három földrészen rendezzenek nagydíjat egy idényen belül. Ez jelen állás szerint még bőven megvalósul, sőt akkor is igaz lesz ez, ha csak ősz elején tud elrajtolni az évad és csak az eleve akkorra ütemezett versenyeket tudják megrendezni, viszont ez az előírás kizárja azt az opciót, hogy csak Európában versenyezzen a mezőny.

A két legfontosabb feltétel tehát az, hogy legalább nyolc futamot kell rendezni ahhoz, hogy érvényes legyen egy szezon, és legalább három különböző kontinensen, hogy világbajnokságnak lehessen tekinteni. Egyelőre azonban erősen kérdéses, mikor kezdődhet és hogyan nézhet ki a 2020-as évad: a Kanadai GP sorsáról elvileg húsvét után döntenek, míg például a Brit Nagydíj szervezői április végét jelölték ki határidőnek (ők július közepén rendeznék a futamot Silverstone-ban).

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: