DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ferrari: Kötelességünk mosolyt csalni az arcokra a nehéz időkben

Mattia Binotto csapatvezető szerint ez is a céljuk lesz a szezonnyitó F1-es Ausztrál Nagydíjon, miközben ő és két pilótája is izgatottan várja, hogy kiderüljön, hol is állnak az erősorrendben.

A legfrissebb hírek szerint az Olaszország északi részén bevezetett vesztegzár ellenére is a terveknek megfelelően meg fog érkezni a Ferrari teljes csapata a Formula-1-es szezonnyitó Ausztrál Nagydíj helyszínére. Már az is arra utal, hogy minden rendben halad, hogy hétfőn megérkezett az olasz istálló előzetes sajtóközleménye is. Mattia Binotto csapatfőnök utolsó mondatával utalt is a koronavírus-járvány által világszerte okozott nehézségekre, de emellett kíváncsian várja, hogy kiderüljön, pontosan mire is képes az autójuk versenykörülmények között – merthogy a tesztek után még nem volt túl optimista a Ferrari első embere.

ferrari-2020-teszt-1



„A hosszú tél után, amely során az autónkat építettük és fejlesztettük, eljött az idő, hogy megkapjuk az első visszajelzéseket a teljesítményükről és arról, mennyire hatékonyak az utóbbi hónapokban bevetett fejlesztéseink” – nyilatkozta Binotto. „Tudjuk, hogy az ellenfelek erősek, de azt is tudjuk, hogy ez csak a kezdete egy hosszú szezonnak, amely során a fejlesztési ütem, a megbízhatóság és a működési hatékonyságunk jelentheti a kulcsot. Egységes csapatként fogunk szembenézni az összes kihívással, tudjuk, milyen fejlődésre lesz szükségünk, és büszkék vagyunk a rajongóik támogatására világszerte. Egy ilyen nehéz időszakban, amelyen Olaszország és az egész világ keresztülmegy, egy globális sportág részeként az a kötelességünk, hogy megpróbáljuk mosolyt csalni az emberek arcára, akik ugyanolyan várakozással tekintenek az első futam elé, mint mi magunk.”

A Ferrari kilenc győzelmet szerzett eddig Ausztráliában, a legutóbbit 2018-ban Sebastian Vettel révén, így a német tudja, milyen érzés a vörösökkel a dobogó tetejére állni Melbourne-ben. A négyszeres vb-győztes így fogalmazott a nyitány előtt: „Három dolog jut eszembe Melbourne-ről: a napsütés, a nyüzsgő légkör és a huplik. A napsütés azért, mert az időjárás általában kellemes, amikor ott versenyzünk; a nyüzsgés azért, mert a város mindig tele van élettel, ezért nagyszerű itt kezdeni az idényt; a huplik pedig azért, mert az Albert Park mindig igen huplis. Igazából pont a karakterisztikája teszi igazi technikai kihívássá a pályát, és talán pont ez az oka, hogy mi, pilóták ennyire kedveljük. Mindig különleges a szezon első versenye, és szerintem itt már jobb képet kaphatunk arról, mi is a sorrend a csapatok között, mint a teszteken.”

Vettel csapattársa, az F1-ben harmadik, a Ferrarinál második évadjára készülő Charles Leclerc is hasonlóképp írta le az ausztrál pályát: „Ha három szóban kellene összefoglalnom Melbourne-t, akkor a gyönyörű, a trükkös és a móka lenne az. Előbbi a városra vonatkozik, amely mindig vibrál és a fiatal lakossága még inkább élettel telibbé teszi. A pálya nyilvánvalóan izgalmas, hiszen utcai helyszínről van szó, én pedig mindig szerettem falak között versenyezni, még ha vannak igen gyors szakaszai is. Emellett igen trükkös is, főleg a hétvége kezdetén, mert az aszfalt nagyon piszkos és nem nyújtja azt a tapadási szintet, mint amit egy épített pályán megszoktunk. Az Albert Park a karakterisztikájából adódóan nem ad lehetőséget a hibákra, mert nagy árat fizetünk értük, szóval folyamatosan komoly koncentrációval kell vezetnünk.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: