DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Ecclestone: Tessék beperelni az FIA-t!

Bernie Ecclestone szerint is enyhén szólva homályos a tavalyi FIA-Ferrari megállapodás, ennek titokban tartása pedig felér egy beismerő vallomással. Sok pénzről van szó, a megoldás a per lehet.

Az utóbbi másfél héten a koronavírus veszélyein kívül leginkább a Ferrari és a nemzetközi szövetség tavalyi, titkos megállapodása uralta az autósportos sajtót. A legfőbb riválisok szinte egész évben panaszkodtak a Scuderia erőforrásának gyanús teljesítménynövekedése miatt, de a szövetség szakembereinek vizsgálatai semmilyen szabálytalanságot nem tártak fel.

Austinban ismét támadások kereszttüzébe került a vörös istálló, mivel a folyamatos panaszok miatt az FIA még tüzetesebb analízist rendelt el, a Ferrari-motorok pedig hirtelen drámai lassulást mutattak be. Onnantól egyetlen pole-pozíció sem jött össze és a GPS adatok is egyértelműen mutatták a riválisok számára, hogy az erőforrás teljesítménye visszaesett.

Ecclestone jó barátja Vettelnek, most azonban a Ferrari ellen foglalt állást


Az elmúlt hetekben fény derült egy Jean Todt és a Ferrari között köttetett, titkos megállapodásra, de ezt a rivális csapatok (a három, Ferrari-motort használó istállón kívül az összes többi) azonnal össztűz alá vették. A Red Bull főtanácsadója például korrupcióról beszél, a Mercedes csapatfőnöke pedig vezéralakjává vált a tiltakozásoknak.

A Formula-1 korábbi korlátlan ura megosztotta saját álláspontját, bár békés megoldást nemigen remél jelen helyzetben. „A csapatoknak be kell perelniük az FIA-t! Itt dollármilliókról van szó, amire – véleményem szerint – jogosultak lennének. Ha a Ferrari annyira ártatlan lenne, miért nem hozták nyilvánosságra a Jean Todttal kötött egyezséget? Számomra ez felér egy beismerő vallomással” – idézi Bernie Ecclestone-t a Gpblog.com.

„Kisebb tüzek mindig is voltak, amit tűzoltóként kellett semlegesítenem korábban. De az én időmben erre mindig volt is lehetőség, hogy megtaláljuk a megfelelő kompromisszumot a csapatok, az FIA és közöttem. Most viszont úgy érzem, ehhez már nagyon késő van” – tette hozzá pesszimistán Ecclestone.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: