DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

A Renault és a McLaren óvást tervez a Racing Pointtal szemben

Bár már első látásra is zúgolódtak a Mercedes-klón Racing Point versenyautóját látva, sajtóértesülések szerint a Renault és a McLaren nem áll meg a háborgásnál és hivatalosan tiltakozni fog.

Elméletileg a szabályok egyértelműen tiltják, hogy két istálló együttműködésének köszönhetően egy csapat szinte teljes egészében lemásolja a másik gárda versenygépét. A Mercedes és a Racing Point esetében már első ránézésre is több mint egyértelmű a szoros (egyesek szerint a megengedettnél szorosabb) kooperáció, mivel az RP idei versenygépe külsőre szinte teljesen megegyezik a Mercedes tavalyi W10-esével.

A W10-es orrkiképzését, első vezetőszárnyát és oldaldobozait öröklő versenyautó az idei légbeömlőt és hátsó vezetőszárnyat is (látszatra) tökéletesen a Mercedes koncepcióját követve másolta le. Több rivális szerint ezzel már tiltott ösvényre tévedt a Racing Point, az érintett istálló technikai igazgatója szerint azonban az ötletek merítése a világbajnok csapat segítsége nélkül történt, így nem szabálytalan.

„Egy rosszabb autót kellett volna alaposan megfigyelnünk? Azért volt értelme átvenni az ötleteket, mert a világbajnoki címvédő csapatról beszélünk. Az autónkat egyedül építettük meg, a Mercedes egyáltalán nem segített nekünk” – ecsetelte véleményét Andrew Green.

A Racing Pointnál talán túllőttek kicsit a célon, a Renault és a McLaren óvni készül


„Ez a Formula-1-ben a kezdetek óta jelen van. Más csapatok is ugyanezt tették korábban, mi csak ezt a gyakorlatot folytattuk. Bizonyos emberek kitalálnak új koncepciókat, mi pedig ezeket magunkévá tesszük” – tette hozzá a Racing Point technikai igazgatója.

Az AMB értesülései szerint a Renault azt tervezi, hogy hivatalosan is óvást nyújt be a tökéletes Mercedes-klón versenyautó miatt a Racing Point ellen az idénynyitó Ausztrál Nagydíjon. További információ, hogy jó eséllyel ehhez az óváshoz a McLaren is csatlakozna. A Renault esetében azért lenne külön érdekes ez az óvás, mert revansot vehetne pontosan azon az istállón, amelyik a tavalyi Japán Nagydíj után panaszolta be a francia gyári csapatot, sikerrel: a Suzukában szerzett pontokat el is veszítette ezzel a Renault.

A Red Bull főtanácsadója igyekszik semleges maradni az ügyben. „Megpróbálunk kimaradni ebből, de a McLaren és a Renault hamarosan nyilvánosságra hozza hivatalos álláspontját a témában” – fogalmazott dr. Helmut Marko. Azért lehet még elég szövevényes a dolog, mivel a három élcsapat mögött a negyedik hely megszerzésére éppen a Renault-t, a McLarent és a Racing Pointot tartják a legesélyesebbnek, de a Red Bull testvércsapata, az Alpha Tauri (korábban Toro Rosso) is beleszólhat, ha valóban a várakozásoknak megfelelő, nagy előrelépést sikerült tennie a téli szünetben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: