DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Áll a bál a „rózsaszín Mercedes” miatt

Nagy visszhangot keltett a paddockban a Racing Point új autója, ami kiköpött mása a tavalyi Mercedesnek. Sainz szerint megnehezítik a kisebb csapatok dolgát, ha egyesek a nagyokból élnek.

Miután szerdán megkezdődtek a téli tesztek, gyakorlatilag mindenkinek szemet szúrt, hogy az új RP20-as tulajdonképpen a tavalyi világbajnok autó, a Mercedes W10-es, csak rózsaszínre festve.

A csapat főtervezője, Andrew Green már védelmébe vette az istállót és ezzel együtt persze saját magát is, mondván valóban kaptak bizonyos alkatrészeket a Mercedestől, de a szabálykönyv keretein belül, ráadásul azt is elejtette, hogy okosabb részükről az Ezüst Nyilakat másolni, mint mondjuk a Red Bullt.



Az Auto Motor und Sport újságírója, Michael Schmidt odáig ment, hogy egyenesen kijelentette, ez a tavalyi Mercedes, csak más színben: „Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy ez a 2019-es Mercedes rózsaszínben.”

A csapatoknak is szemet szúrt ez a filozófia, a McLaren és a Red Bull sem hagyta szó nélkül a különös esetet, igaz, utóbbiak különösebben nagy jelentőséget nem tulajdonítanak neki: „Biztos vagyok benne, hogy az olyan középcsapatoknak, mint a McLaren, vagy a Renault megvan a véleményük erről, de mi inkább szeretnénk kimaradni belőle” – mondta Dr. Helmut Marko.

Carlos Sainz, a McLaren versenyzője viszont nem rejtette véka alá saját véleményét: „Igazán megnehezíti a dolgunkat, ha a kiscsapatok profitálni tudnak a nagyok munkájából, de panaszkodni nincs okunk. Mindenkinek megvan a joga, hogy lemásoljon egy másik autót, a szabályok pedig még azt is megengedik, hogy bizonyos alkatrészeket meg is kapjanak a másik istállótól.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: