DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Kubica: Olcsó kifogás lenne a gumikra fognom mindent

Bár egyértelmű, hogy rengeteg pilóta számára komoly fejtörést okozott a 2019-es Pirellik kezelése, Robert Kubica szerint butaság lenne tavalyi gyenge produkcióját kizárólag a gumikra kennie.

A 2011-es balesete után szenzációként hatott, hogy a súlyos sérüléseiből tökéletesen fel sosem épülő lengyel pilóta visszatérhetett a Formula-1 mezőnyébe. A tündérmesét azonban csakhamar rémálom követte, a Williams ugyanis története legrosszabb konstrukciójával állt elő és ez a teljes szezont meg is határozta.

Az sem segítette éppen a grove-i istállót és Robert Kubicát, hogy sok más csapattal együtt az FW42-es igen gyatrán kezelte az abroncsokat, sem a tapasztaltabb, egyszeres futamgyőztesnek, sem az újonc George Russellnek nem sikerült ez túl jól. A gumikat nem tudták rendesen munkára fogni, ez pedig azt is jelentette, hogy hátrányuk még inkább megnőtt a középmezőnyhöz képest is.

Sem a Williams, sem Kubica nem lehet büszke a tavalyi évre


Csapaton belül pedig Robert Kubica általában az újonc brittől is alaposan lemaradt, de nem akarja ezt kizárólag a furcsán működő Pirellik számlájára írni. „Elég ügyes és jó vagyok ahhoz, hogy megértsem, mi a dolgom a különböző gumik kezelésével. Az irányt szinte soha nem a pilóta határozza meg, amerre elindulunk, csapatmunka eredménye az, ahogyan a gumik viselkednek vezetés közben” – idézi Kubicát a Motorsport.com szakoldal.

„Természetes, hogy végső soron azért a versenyző vezeti az autót, olcsó kifogás lenne kizárólag a gumikat okolnom a sikertelen évad miatt” – mutatott rá a 2008-as Kanadai Nagydíj győztese. Idén sem távolodik el a száguldó cirkusztól Robert Kubica, ugyanis az Alfa Romeo istállónál kötött ki, mint fejlesztő- és tartalékpilóta, miközben a jelek szerint néhány versenyhétvégén, egy-egy szabadedzésen is lehetőséget kap majd.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: