DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Marko: Ellenfeleinknek sokat kell javulniuk, hogy legyőzzenek minket

A Red Bull főtanácsadója szerint Max Verstappen tökéletesen felnőtt a feladathoz, hogy a csapat vezére legyen. Az ő megtartása már biztos és jó esély nyílt arra, hogy a Honda is hosszú távon maradjon.

Bár sokan féltették az energiaitalos istállót 2018 nyarán, amikor aláírta a motorszállítói szerződést a visszatérése óta akkor még szinte semmit nem mutató Hondával. Többen biztosra vették, hogy az élmezőnytől elbúcsúzhat a Red Bull és akár még a gyári Renault is legyőzheti Christian Horneréket, ráadásul még egyik élpilótájuk, Daniel Ricciardo is eligazolt.

A negatív várakozásokra azonban vaskosan rácáfolt Max Verstappen és a Red Bull. A holland vezérletével három futamgyőzelmet aratott a feladathoz remekül felnövő, megbízható és gyors motorral előrukkoló Honda. Most már ki is merik mondani, hogy 2020-ban már a világbajnoki cím megszerzése a cél.

„Maxnek muszáj volt átvennie (Ricciardo távozásával) a karmesteri pálcát és a csapat vezérévé válnia. Egészen kitűnően végezte el ezt a feladatot. Daniel eligazolásakor nem dőltünk a kardunkba, de azt éreztük, hogy a stabilitás meginoghat” – magyarázta Dr. Helmut Marko a Motorsport-Total című lapban.

Vajon indokolt Helmut Marko feltűnő optimizmusa?


Az elmúlt hónapokban rengeteget foglalkozott a sajtó azzal, hogy ha Lewis Hamilton az év végén valóban átszerződne a Ferrarihoz, akkor helyét jó eséllyel Max Verstappen foglalná el 2021-től a Mercedesnél. Verstappen azonban a hét elején 2023-ig meghosszabbította kontraktusát a Red Bull-lal, így Charles Leclerc után a második élpilóta is lekötötte magát a 2020 utáni időszakra.

„A Honda igen pozitívan értékelte az új fejleményeket és vette az üzenetet. Véleményem szerint nemsokára Japánba utazhatok, hogy egy 2021 utáni szerződést hozhassunk tető alá motorszállítónkkal. Hamarosan ugyanis újabb tárgyalásokat folytatunk a Hondával. Már csak az időpontot várom, mikor kell Japánba repülnöm ez ügyben” – fogalmazott Marko.

Hogy milyenek az esélyeik 2020-at tekintve? „Amennyiben riválisaink jobbak akarnak lenni nálunk, drámai fejlődésre lesz szükségük” – mondta el a főtanácsadó meglehetősen nagy önbizalommal. Vajon mit tudhat Helmut Marko az idei Red Bull-Honda várható erejéről? Jan Lammers mindenesetre arra számít, hogy a Mercedes már túljutott a csúcson és csak lefelé vezethet az útja.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: