DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Lammers: A Mercedes már túl a csúcson, innentől csak veszíthet

Az egykori Formula-1-es versenyző szerint a zsinórban hat bajnoki címet szerző istállónak már csak lefelé vezethet az útja, ráadásul könnyen elképzelhető, hogy Hamilton és a csapatfőnök is távozik.

2010-ben tért vissza gyári istállóként a száguldó cirkuszba a német vállalat és eleinte inkább a futottak még kategóriát erősítették. A hibrid-erőforrások megérkezése azonban teljesen átrendezte az erőviszonyokat, a Mercedes domináns teljesítménnyel az élre tört és azóta sem lehet letaszítani a trónról.

Az erőforrást tekintve azonban a korábbi fölénynek már nyoma sincs, a Ferrari és a Honda is teljesen felzárkózott (több vélemény szerint át is lépték a korábban verhetetlen Mercedes szintjét), Toto Wolffék istállója a remek építésű autónak és a kiemelkedő megbízhatóságnak köszönheti utolsó három bajnoki címét, valamint nem szabad elmenni szó nélkül Lewis Hamilton kiváló teljesítménye mellett sem.

A Mercedes évek óta verhetetlen, de Lammers szerint már túl a csúcson


Mostanában egyre gyakrabban merült fel a sajtóban, hogy a csapatfőnök és a vezérpilóta is ezen szezon után távozna a gárdától. Jan Lammers ezt a lehetőséget nem is zárja ki. „A hosszabb távú jövőt tekintve lehet némi bizonytalanság az istállónál. Egyáltalán nem tartom lehetetlennek, hogy előbb-utóbb felállnak és azt mondják, fantasztikus volt ez az időszak, de itt az ideje valami mást csinálni” – idézi az egykori holland pilótát az F1 Maximaal.

„Úgy vélem, már a számokat nézve is kicsi a valószínűsége annak, hogy a hatszoros bajnok istálló továbbra is domináljon. Bár most is lenyűgöző, amit művelnek, azt mondhatjuk, a Mercedes talán már túl van a csúcson.” Lammers azonban nem a Ferrariban látja a legfőbb kihívót, hanem a japán gyártó erőforrásaival szerelt Red Bullban, amely gárda éppen a napokban kötött (újabb) többéves szerződést Max Verstappennel.

„A Honda már feljött, most már csak annyi dolga van, hogy jól teljesítsen és ezt meg is teszik. Verstappen nagy magabiztossággal hosszabbíthatta meg szerződését ez is mutatja, nagyon bízik a Hondában és a Red Bullban is” – tette hozzá Jan Lammers.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: