DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Schumachernek óriási része van a Mercedes sikereiben

Zsinórban hat világbajnoki cím és hatalmas dominancia. Mindezt leginkább Lewis Hamiltonhoz kötik, pedig a Mercedes csapatfőnöke rávilágít, hogy Michael Schumachernek nagy szerepe van ebben.

A Formula-1-et 2014 óta teljesen maga alá gyűrte a német gyári istálló, az elmúlt hat szezonban minden évben megkaparintotta az egyéni és a csapatvilágbajnoki címet is, általában igen nagy fölénnyel. Idén is dominált a Mercedes, ennek (is) köszönhetően pedig Lewis Hamilton az elmúlt hat évből ötödször is diadalmaskodott.

A Mercedes gyári szinten 2010-ben csatlakozott újra a száguldó cirkuszhoz, de eleinte nem sok siker övezte munkáját, pedig hároméves távollét után ezért az autóért tért vissza a mezőnybe a hétszeres világbajnok Michael Schumacher. Az akkor minden téren legeredményesebbnek számító pilóta három év alatt mindössze egyetlen dobogós helyezésre volt jó.

Schumacher lobbijának kulcsszerepe volt a későbbi előrelépésben


A háttérben ugyanakkor ugyanúgy lefektette a csapat sikerének alapjait, mint ahogy azt másfél évtizeddel korábban a Ferrarinál tette. Erről sokan megfeledkeznek, de Toto Wolff csapatfőnök nem. „Schumacher és Norbert Haug intenzíven lobbiztak 2012-ben azért, hogy a Mercedes alaposan megemelt költségvetéssel dolgozzon tovább a következő évtől, ez hatott ki a későbbiekre. Michaelnek kulcsszerepe volt a Mercedes mostani sikereiben” – nyilatkozta Wolff a Motorsport-Total című szaklapnak.

„Norbert és Michael nélkül nem beszélhetnénk a mostani győzelmeinkről. 2012 és 2013 között a teljes felfogásunk megváltozott a projektről. Onnantól a világbajnoki cím megnyerését tűztük ki célul és az én véleményemet is kikérték. Korábban ugyanis komoly szakadék tátongott az elvárásaik, illetve a lehetséges eredmények között. 2013-tól azonban elkezdtek hatalmas pénzt önteni a programba.”

„Az első, megemelt költségvetésű évben valahova a harmadik és hatodik hely közé saccoltam magunkat és előre sejtettük, hogy a 2014-es, új szabályok életbe lépésekor már harcban lehetünk a világbajnoki címért. Ekkor mondta azt Dieter Zetsche (a Daimler elnöke), hogy mindent adjunk bele, kerüljön bármibe” – emlékezett vissza Wolff.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: