DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Villeneuve: Jobb volt, amikor Senna és Prost mindenkit lekörözött?

Az 1997-es világbajnok borzalmas elképzelésnek tartja a fordított rajtrács ötletét, szerinte az már nem versenyzés lenne, hanem egy játék. Azt sem érti, miért sírja vissza mindenki Senna és Prost korát.

A Formula-1 tulajdonosi köre felvetette, hogy más versenyágakhoz hasonlóan a száguldó cirkuszban is be kellene vezetni a fordított rajtrácsot 2021-től, amikor egyébként is átfogóbb szabályváltozások várhatóak a királykategóriában. A többi felvetésben nagyjából konszenzus alakult már ki, de az időmérő drasztikus megváltoztatását többen is hevesen ellenzik.

Kívülállóként Jacques Villeneuve is így vélekedik, az egész paddockot sokkoló ötlet mellett ő sem ment el szó nélkül. Biztos, hogy jó móka lenne, de a sportág elveszítené versenyzés jellegét, márpedig a Formula-1 ne legyen olyan, mint egy TV show – gondolja az egykori kanadai pilóta.

Villeneuve ellenzi a fordított rajtrácsot


„Nem kérdés, mókás ötlet, de ez már nem Formula-1 és nem verseny lenne. Ez a változtatás egy játékká változtatná át ezt a professzionális sportot. Ha nagyon akarják, rendben van, de azzal szinte ki is ölnék a sport jellegét az F1-ből” – mondta el véleményét Jacques Villeneuve a Championat című lapnak.

„Nem hiszem, hogy annak érdekében kellene változtatásokat eszközölni, hogy a televízióban élvezetesebb legyen a show. Szerintem a sportágban vannak olyan alapvető dolgok, amiken nem szabadna változtatni. A versenyzés sosem volt annyira jó. Mindenki állandóan az ötvenes, hatvanas, hetvenes évekre, valamint a Senna-Prost érára gondol vissza nagy nosztalgiával, hogy akkoriban mennyire nagyszerű volt.”

„De volt időszak, amikor Senna és Prost mindenkit leköröztek, előzés pedig nem is történt… tényleg annyira jó volt? Vagy már olyan érában élünk, amikor ötmásodpercenként meg kell változtatnunk valamit? Amit viszont biztosan tudok, ha ebbe az irányba mozdulnánk el, az tönkre is tenné a Formula-1-et” – figyelmeztetett a ’97-es világbajnok, aki nemrég arról is beszélt, hogy nem tartja túl sokra Lewis Hamilton és Michael Schumacher rekordjait, mivel mindketten huzamos ideig a legjobb autóban ülhettek, így ennek köszönhetik óriási sikereiket.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: