DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Villeneuve: Hamilton és Schumacher is csak a legjobb autónak köszönheti sikerét

Lewis Hamiltont szinte biztosan hatodszor is világbajnokká koronázzák, ezzel közelíti Michael Schumacher rekordjait. A ’97-es bajnok nem néz fel rájuk, szerinte az autónak köszönhetnek mindent.

Egy percig sem állítja Jacques Villeneuve, hogy Lewis Hamilton, vagy éppen korábbi nagy riválisa, Michael Schumacher ne lenne kiváló pilóta. A kanadaiak egykori nemzeti hőse azonban leszögezi, nem lettek volna képesek kiugró sikereket elérni, ha nem ülnek hosszú éveken keresztül a legjobb autóban. Úgy véli, a technika minden, gyenge autóval Hamilton sem lenne sehol.

A Mercedes brit pilótája a hibridéra kezdete óta sikert sikerre halmoz, az elmúlt hat évadban 2016 kivételével minden szezonban elvitte a pálmát, 2014 óta pedig minden évben a Mercedes istálló valamelyik pilótája diadalmaskodott és ez idén sem lesz másképp (szinte borítékolhatjuk), ráadásul Bottas lemaradása is hatalmas és a csapaton belül is kétségtelen, kit favorizálnak inkább. Egyébként Max Verstappen is a napokban megpendítette, hogy Hamiltonnál és Leclerc-nél is tizedmásodpercekkel gyorsabb lenne, ha a megfelelő autóval rendelkezne.

2014-ig csak egyetlen világbajnoki címet szerzett Hamilton, a Mercedes rakétájával azonban sorra zsebeli be az elsőségeket. Villeneuve ebben párhuzamot húzott Michael Schumacher ferraris sikerkorszakával. De nem a pilóták teljesítményét emeli ki, hanem rámutat, hogy minden a megfelelő technikán múlik.

Villeneuve nem tartja túl sokra Schumacher és Hamilton eredményeit, mivel az autónak köszönhetik a sikereket


„Ez a két versenyző is csak azért nyerhetett ennyit, mert a legjobb autóval rendelkeztek. Mindig, egész pályafutásuk alatt a legjobb autót vezethették, ha Lewist egy (mostani) Williamsbe ültetnénk, soha nem tudna nyerni” – ecsetelte véleményét Villeneuve a Motorsport-Total.com szakportál hasábjain.

„Hamilton egyébként kiváló és mindig a megfelelő döntést hozta, melyik csapatnál versenyezzen. Azon a helyen aztán a csapatot saját maga köré építi, ennyi az egész. Egy Ferrariban ő sem valószínű, hogy nyert volna.”

Gerhard Berger nemrég azt nyilatkozta, hogy Lewis Hamiltont látja az első olyan pilótának, aki Ayrton Senna szintjét is megüti. Az 1997-es világbajnok elképedt ezen a megállapításon. „Ez a világ leghülyébb megjegyzése. Akár azt is mondhatnánk, hogy ő az első, aki Juan Manuel Fangio szintjén vezet, de hogyan hasonlítja össze őket? Teljesen különböző időszakban ültek a volánnál, mégis ki tudhatja, melyikük lenne a jobb?”

„Egyébként pedig Sennával is ugyanez a helyzet, a legjobb autóval tudott győzni, Alain Prost szintén. Egyszerűen így működik az autósport” – fogalmazott Villeneuve, aki arra nem tért ki, hogy saját, 1997-es világbajnoki címéről is ugyanez-e a véleménye.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: