DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

McLaren: A Mercedes-motorral nem lehet több kifogásunk

Az elmúlt esztendőkben a wokingiak többször is a riválisoknál gyengébb erőforrás miatt maradtak le. 2021-től nem lesz mire fogni, mivel az évek óta etalonnak számító Mercedesszel versenyezhetnek.

A hibridéra elején a német gyártó hatalmas előnyre tett szert a Formula-1-ben, a Mercedes-motoros csapatok kiemelkedtek a mezőnyből, a gyári istálló pedig ehhez kitűnő karosszériával is rendelkezett és rendelkezik a mai napig. Így nem is meglepő, hogy 2014 óta kizárólag a Mercedes valamelyik pilótája szerezte meg a világbajnoki címet. Mivel idén is óriási pontelőnnyel rendelkezik, valószínűleg Lewis Hamiltonnak is meglesz a hatodik bajnoki elsősége.

Igaz, hat világbajnoki győzelem ide vagy oda, sem Lewis Hamiltont, sem az eggyel többet nyerő Michael Schumachert nem tartja akkora fenoménnak Jacques Villeneuve, a kanadai úgy véli, csak annak köszönhetik feltűnő sikersorozatukat, hogy huzamos ideig a legjobb autóban ülhettek és ülhetnek.

Hogy 2021-től komolyan számolhatunk-e az újjáalakuló McLaren-Mercedesszel is? Az istálló főnöke feltétlenül erre számít. Motorfronton nem lehet többé gondjuk, így a gyári Mercedes tökéletes összehasonlítási alapot jelent majd számukra. „Az a feladatom, hogy felelősséget vállaljak Formula-1-es csapatunkért és amilyen gyorsan csak lehet, rakjam össze a mozaikot. Minden apró részlet fontos ahhoz, hogy a jövőben sikeresek legyünk” – nyilatkozta Andreas Seidl.

A Hondánál és a Renault-nál gyakran adódtak motorhibák és a teljesítmény is elmaradt


„Ebbe beletartoznak a szervezési feladatok, az infrastruktúra, az új szélcsatorna is, de a legmegfelelőbb motorszállító kiválasztása is fontos mérföldkő. A hibridéra kezdete óta a Mercedes egyértelműen a mérce, ez igaz az erőforrásukra is, ez volt az egyik fő oka annak, hogy meghoztuk ezt a döntést (hogy 2021-től szakítanak a Renault-val és a Mercedesszel lépnek újra szövetségre).”

„Nem kérdés, hogy a Mercedeshez kell mérnünk magunkat, ők az etalon jelenleg a száguldó cirkuszban. Az a legjobb dolog abban, hogy azonos erőforrással versenyezhetünk, mint az F1 jelenlegi legjobb csapata, mert onnantól nem lesz kifogás, nem lesz, ami mögé bújhatunk.”

„Nem aggódom amiatt, hogy mi csak egy partnercsapat leszünk, a McLaren egészen biztosan ugyanolyan bánásmódban részesül, mint a gyári istálló. Független gárdaként nem baj, ha nincs saját motorunk. A Mercedestől mindent láttunk az elmúlt öt-hat évben, amire szükségünk van, az elkötelezettség, a minőség és a megbízhatóság is kiváló, ezért meggyőződésem, hogy biztosan ez a legjobb út, amire 2021-től léphetünk” – fogalmazott Seidl.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: