DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Vettel Raikkönen mellett azt hihette, mindent kihoz az autóból

Jolyon Palmer szerint Vettel elkényelmesedett a korábbi helyzetben, amikor könnyedén legyőzte csapattársát és azt gondolta, nincs már több az autóban. De jött Leclerc és bizonyította, hogy van.

Sebastian Vettel kénytelen volt teljesen átgondolni vezetését a Ferrarinál azután, hogy az alig huszonegy éves, kevés tapasztalattal, de annál több tehetséggel rendelkező Charles Leclerc megérkezett mellé csapattársnak. Az ifjú monacói ugyanis már a kezdetektől fogva kiváló tempóval jelentkezett, alaposan feladva a leckét négyszeres világbajnok csapattársának.

A Scuderia nem is titkolta soha, hogy 2015-ös érkezése óta Vettel mindig is elsőszámú pilóta volt az istállónál, idén viszont ebben egyre inkább kezdi megingatni Charles Leclerc, így ha a német vissza akarja szerezni csapaton belül az első helyet, gyorsabbnak kell lennie, mint eddig.

„Semmi sem sarkall nagyobb összpontosításra, mint amikor egy pilótát saját csapattársa győzi le és végez nála jobb munkát a fiatal trónkövetelő. A legfontosabb összehasonlítási alap mindenki számára egy olyan versenyző, aki pontosan ugyanolyan technikával rendelkezik” – magyarázta Jolyon Palmer a BBC weboldalán.

„Ha ez a bizonyos csapattárs magasabb szintet képvisel, akkor a pilóta kénytelen mélyebbre ásni és valahogy tovább faragni köridőin olyan módon, ahogy előtte nem is gondolta volna, hogy lehetséges. Márpedig idén Vettel rendszeresen rákényszerült erre.”

Palmer szerint Vettel elkényelmesedett Raikkönen mellett


„Azok után, hogy éveken át könnyedén legyőzte csapattársát, Kimi Raikkönent, Vettel valószínűleg elkönyvelte magában, hogy mindig mindent kihozott az autóból. Leclerc azonban megérkezett és jóval magasabbra helyezte a lécet.”

„Vettel már Szingapúrban is mutatta annak jeleit, hogy szintet lépett és gyorsabbá vált. A Q3-ban az első gyorsköröknél kifejezetten remekelt, úgyhogy éppen Leclerc volt az, aki rákényszerült, hogy még tovább javuljon és megkaparintsa a pole-t. Saját maga elmondása szerint is rettentően feszegette a határokat abban a körben.

„Vettel a futamon is erős teljesítménnyel jelentkezett, de az ilyen pályákon a versenyzőnek az élre kell kerülnie, hogy igazán lehetősége legyen a versenytempót meghatároznia” – tette hozzá Palmer.

Nico Rosberg mindenesetre arra számít, hogy a két Ferrari-pilóta között hamarosan tűzijáték várható a csapaton belüli hierarchia átalakításáért.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: