DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Binotto: Remek a Ferrari fejlesztési iránya, jövőre jók leszünk

A nyári szünet óta megállíthatatlan a Scuderia, különösen Charles Leclerc. Szingapúrban minden negatív várakozásra rácáfolva szintén erősnek mutatkoznak, ami 2020-ra érhet be igazán.

Lehorgasztott fejjel mehettek augusztus elején nyári szünetre a Ferrarinál, a téli tesztek után legfőbb esélyesnek kikiáltott istálló pilótái egyetlen versenyt sem nyertek az első tizenkét lehetőségből (bár többször is közel álltak ehhez), az erősorrendben pedig nem csak a domináló Mercedes, de már szemlátomást a Red Bull-Honda is eléjük került.

A vörös istálló azonban nem adta fel, a csapatfőnök vezérletével strukturális átalakuláson ment keresztül, folyamatosan fejlesztett azok után is, hogy a tavaszi és a nyári frissítési csomag sem volt képes javítani a súlyos aerodinamikai hiányosságokat. Az autó az egyenesben szárnyalt, a kanyarokban látványosan szenvedett.

Óriási lökést adott azonban Spa és Monza, ahol eleve számítani lehetett arra, hogy a hosszú egyenesekkel tarkított pálya fekszik a remek motorral felszerelt Ferrarinak. Charles Leclerc mindkét helyszínen pole-pozíciót és győzelmet is ünnepelhetett, de mindenki előre elkönyvelte, hogy a lassú és kanyargós Szingapúrban megint nem lesznek sehol.

A Ferrari hosszú szenvedés után végre rátalált a megfelelő leszorítóerőre


Ehhez képest szombaton Charles Leclerc ismét mindenkit lenyomott és ezen a nagy leszorítóerőt igénylő pályán sem talált legyőzőre az időmérőn. Lewis Hamilton egyáltalán nem is értette, honnan vette hirtelen a tempót a Ferrari. A csapatfőnöknek megvan erre a válasza: kezd beérni a fejlesztési munka, megtalálták az eddig hiányzó leszorítóerőt.

„Minden fontos adat a kezünkben van, tudjuk, hol is állunk. Bár azt mondtam, hogy még annál is jobbak vagyunk, mint amit reméltünk volna, azt azért tudtuk, hogy az új aerodinamikai csomag, amit Szingapúrba hoztunk, a megfelelő irányba visz minket” – mondta el Mattia Binotto.

„A jelenlegi eredménynél is fontosabb számunkra, hogy most már tudjuk, a versenyautót a megfelelő irányban fejlesztjük, ez különösen a jövő évben lesz igazán hasznos. A Spában és Monzában aratott első győzelmek óriási lökést adtak a csapatnak. Mindenki úgy jött ide, hogy azt reméltük, valami egészen különleges dologra leszünk képesek és végül valóban véghez is vittük.”

„Ahogy már mondtam, a verseny vasárnap van, de fontos, hogy az élről indulhatunk. Sebastian teljesítményével is elégedett vagyok. Sajnos nem láttam, pontosan mit hibázott, de kár érte, mert fantasztikus volt az első köre a Q3-ban. A második szektorban különösen kiemelkedett. Ismét bizonyította, hogy most is nagyon gyors, csak az önbizalmán múlik minden” – mutatott rá a csapatfőnök.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: