DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Hülkenberg: Én vagyok az áldozati bárány a csapat gyengesége miatt

Óriási tervekkel lépett szövetségre közel három évvel ezelőtt a gyári Renault és Nico Hülkenberg. A kezdeti sikerek után azonban idén látványosan megtorpantak a franciák, a német pedig bűnbak lett.

A gyengécske 2016-os átmeneti év után érkezett az istállóhoz a kétségtelenül tehetséges, de hosszú pályafutása során még dobogóra sem álló Nico Hülkenberg. Hosszú távra terveztek és a program eleje gyakorlatilag tökéletesen meg is valósult, két évvel ezelőtt stabil középcsapattá emelkedve hatodikként zárt a francia gyári gárda, tavaly pedig már a negyedik pozíciót is sikerült elcsípni.

Az idei tervektől azonban messze elmaradnak, az autó aerodinamikailag elég gyengécskére sikerült, bár tény, hogy az erőforrás viszont rengeteget fejlődött egy év alatt és felzárkózott a legjobbak közé. A monzai kiemelkedően jó teljesítmény ellenére is még jócskán hátrányban vannak az azonos motort használó McLaren mögött, a topcsapatokhoz pedig semmi közük egyelőre.

Hülkenbergnek év végén ki kell szállnia a Renault-ból


A Renault egyébként szerződést kínált Hülkenbergnek, de csak egyetlen évre, a rutinos pilóta pedig hosszabb távra szerette volna elkötelezni magát. „Úgy gondolom, többé-kevésbé egyetértettünk mindenben (a szerződés időtartamán kívül), de két különböző pilótáról beszélhetünk, karrierjük eltérő szakaszában és különböző kereskedelmi vonzatokról” – utalt Hülkenberg arra, hogy a franciák végül honfitársuk, a fiatal Esteban Ocon mellett döntöttek.

„Egyértelmű, hogy a nemzetiségi faktor is szerepet játszott az elhatározásukban, meg még egy csomó más dolog. És itt van még az idei nehéz szezonunk, ami szintén elbillenthette a mérleg nyelvét, ezek mind összefüggenek.”

„Már három éve itt vagyok, ’17-ben kiválóan fejlődtünk, ’18 is jól sikerült. Idén viszont meglehetősen nehéz évünk van és ilyen helyzetben sokszor változásra, valami újra vágyik egy csapat. Ez is közreműködhetett abban, hogy nem engem szerződtettek. Kár, hogy nem folytathatjuk, mert idén akartunk az igazán nagy előrelépéssel jelentkezni, de sajnos nem voltunk rá képesek” – tette hozzá Hülkenberg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: