DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Berger: A győzelem kapujában már nemigen számít a becsület

Pályafutása kezdetén Gerhard Berger is egyengette a szupertehetségesnek tartott Sebastian Vettel karrierjét. Most azonban jó ideje nem találja önmagát a német, Leclerc pedig nem fogja támogatni.

A korábban másfél évtizeden át a Formula-1 mezőnyét erősítő és összesen tíz futamgyőzelmet arató Gerhard Berger úgy véli, a két Ferrari-pilóta lelkiállapota és formája egymás tökéletes ellentétét képezi jelenleg. Charles Leclerc rendelkezik egyfajta gyilkos ösztönnel, amit Sebastian Vettel az elmúlt időszakban elveszített, ezzel együtt a csapaton belüli vezető szerepet is.

Monzában Leclerc szembement a csapatutasítással és az időmérő edzés végén nem adta meg Vettelnek a korábban megbeszélt szélárnyékot, miközben a korábbi szakaszban a négyszeres világbajnok teljesítette feladatát és ennek is köszönhette a monacói a pole-pozíciót. Az osztrák szerint eljön mindig az ideje, amikor már nincs csapatjáték, ha az ember nyerni akar.

„Nyíltan kimondom, ezen a szinten már nincs csapatjáték a Formula-1-ben. Nem tudhatom, valóban becsapta-e Vettelt Monzában, de már jó ideje világos számomra, hogy Leclerc-ben egy igazi gyilkos ösztön lakozik. Vettel sosem bízhat meg benne” – idézi az egyébként sportszerűségéről is híres Gerhard Bergert a Kölner Express című lap.

Berger szerint, ha a győzelem a tét, már nem számít a becsület és az ígéret


„Hogy Vettel túl naiv lett volna, amikor azt gondolta, hogy Leclerc támogatni fogja őt 2019-ben? Ne hívjuk naivitásnak, de valószínűleg Sebastian túlságosan hűséges és hisz az ígéretek betartásában. Márpedig a sport legmagasabb szintjén a becsület nemigen játszik.”

„Vettel jó ideje elvesztette az előbb említett gyilkos ösztönét, belül már nem akarja annyira az újabb világbajnoki címet. Ha még nyerni szeretne, ezt vissza kell szereznie. Hogy számít-e Leclerc politikai ereje, hogy az FIA elnökének fia a monacói menedzsere? Nem hiszem, hogy ez különösebben számítana most. Ha Vettel megperdül, vagy Leclerc nem tartja magát az egyezséghez, ehhez túl sok köze nincs sem az FIA elnökének, sem a menedzsernek.”

A tízszeres futamgyőztes is úgy véli, nagyon engedékenyek voltak Leclerc-rel szemben a versenybírók monzai kérdéses manővereinél. „Megkérdőjelezhetetlen, hogy érezhető volt a jóindulat a Ferrari irányába, egyetértek. Néhány úriember valószínűleg becsukta a szemét (amikor nem büntette meg Leclerc-t)” – fogalmazott Berger.

Sokan egyébként úgy gondolják, hogy a sors viszonozta azt Vettelnek, amit 2013-ban, az emlékezetes „Multi-21-es” ügynél ő adott Mark Webbernek.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: