DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Marko: Óriási taktikai hiba volt, hogy nem hoztuk a Red Bullhoz Hamiltont

Néhány éve megvolt az esély megszerezni Lewis Hamiltont, a Red Bull főtanácsadója azonban elismeri, nagyot hibáztak, amikor inkább Niki Laudát beszélték rá, hogy repüljenek rá a britre.

Egészen másképp is alakulhatott volna a Formula-1 története ebben az évtizedben, a hibridéra elérkeztével ugyanis a Mercedes olyan hatalmas dominanciára tett szert, hogy 2014 óta csak az Ezüst Nyilak valamelyik pilótája szerezhette meg a világbajnoki címet. Ez a tendencia szinte biztosan idén is folytatódik, tehát zsinórban hatodszor ünnepelhet a Mercedes, ebből Lewis Hamilton ötödször végezhet jó eséllyel az összetett pontverseny élén, hasonlóan söpri el a konkurenciát, mint Marc Marquez a MotoGP-ben.

Pedig 2012-ben az akkor domináló Red Bullnál is felmerült a brit ász neve, de mivel mindkét pilótának (Mark Webbernek és Sebastian Vettelnek) élő szerződése volt a következő évre, inkább az akkor még nem valami acélos vetélytárs szaktanácsadóját, Niki Laudát beszélték rá, hogy happolják el az abban az időben legnagyobb riválisnak számító McLarentől Lewis Hamiltont.

Hamilton éppen a konkurenciának köszönheti rengeteg világbajnoki címét?


„Lewis nem volt boldog már a McLarennél, nálunk viszont nem volt éppen szabad ülés. Aztán azt gondoltam, jobb lenne, ha elmenne a Mercedeshez, úgyhogy nagyon erősen elkezdtük rábeszélni Laudát, hogy próbálja meggyőzni és megszerezni Hamiltont” – emlékszik vissza Dr. Helmut Marko a Motorsport-Total.com hasábjain.

A főtanácsadó úgy gondolta abban az időben, ha egy gyengébb csapathoz kerül Hamilton, akkor később könnyebb lesz őt rábeszélni arra, hogy náluk kössön ki. Óriásit tévedett és ezzel alaposan meghatározta az utóbbi évek F1-es eredményeit.

„A McLaren volt abban az időszakban a legerősebb ellenfelünk. Utólag visszatekintve, természetesen egyértelmű, hogy sokkal jobb lett volna, ha marad a McLarennel. De ebből is láthatjuk, hogy időnként taktikailag milyen hatalmasat tudunk hibázni” – tette hozzá Marko.

Erős volt a pletyka, hogy Hamilton csatlakozik a Red Bullhoz

Akkoriban annyira erősen tartotta magát a pletyka, hogy Hamilton a Red Bullhoz csatlakozik, hogy egy osztrák lap olyan címlappal jelent meg, ahol a brit már Red Bull overallban feszít.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: