DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Gyorsan elfüstölt az új Mercedes-motor

Ijesztően gyorsan tönkrement Sergio Perez autójában az újfejlesztésű Mercedes-erőforrás. A mexikói Belgiumban még megússza büntetés nélkül, de Monzában jó eséllyel hátulról indul majd.

Spa-Francorchamps évek óta láthatóan fekszik a Racing Point (korábban Force India) istállónak, ezúttal is brillíroztak pénteken, Sergio Perez és Lance Stroll is simán került be a legjobb tíz közé. Ennek egyik oka a továbbfejlesztett, új Mercedes-motor és az aerodinamikai frissítések, amik láthatóan beválnak.

Sergio Perez a kiváló ötödik helyen zárta a második szabadedzést, a leintés előtt nem sokkal azonban füstölve tönkrement autójában az erőforrás. Ez egyébként most a Mercedes háza táján is aggodalomra adhat okot, nehogy ugyanez megismétlődjön a gyári istálló valamelyik autójában is a hétvégén.

A frissítés a V6-os motort, a turbót és az MGU-H komponenst érinti mind a hat (a két Mercedes, a két Williams és a két Racing Point) érintett versenygépnél. A gyártó még nem tudja, mi okozta Perez motorhibáját délután, de kényszerűségből visszaváltanak egy korábbi, már sok kilométert futott verzióra. Ezzel Spában megússza a büntetést, de az elképzelések szerint Monzában ismét új egységet kap, akkor viszont már visszasorolják a rajtrácson.

Vajon egyszeri meghibásodásról van csak szó?


„Hirtelen drasztikusan lecsökkent az olajnyomás, erőt veszítettem, furcsa zaj jött a kipufogó felől és láttam is egy kis füstöt, nem nézett ki túl jól. De nem csak a motorunk új, hanem az első vezetőszárny és néhány más aerodinamikai elem is. Úgy vélem, sokat segített, hogy megtaláljuk az autó megfelelő egyensúlyát, de még így is rengeteg munkánk maradt hátra” – nyilatkozta Sergio Perez a Motorsport.com kérdésére.

„Lépésről lépésre lassan odaérünk. A tempóm kifejezetten biztatónak tűnt, szombaton is hasonlóan erősek lehetünk, ha minden összeáll. Láthatóan fejlődünk, de úgy gondolom, ez a pálya régóta fekszik nekünk, úgyhogy nem lep meg, hogy versenyképesek vagyunk. Pénteken remek ritmust találtam, jól alakultak a dolgok.”

Perez csapattársának, Lance Strollnak is adódtak gondjai, őt ülésének túlhevülése zavarta, amit eddigi információik szerint egy elektromos zavar okozott és semmi köze Perez motorhibájához.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: