DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Binotto: Kizárólag pénzügyileg jó a 24 futam

A Ferrari csapatfőnöke elismerte, csak üzleti megfontolásokból előnyös, ha a versenynaptárat huszonnégy futamra bővítik. Túllépnek egy határt, ami jócskán magával vonja a problémákat is.

A Formula-1 tulajdonosi köre előbb húszról huszonegyre, majd jövőre már huszonkettőre növelte a versenynaptár futamainak számát, de néhány hete elhintették, hogy nemsokára huszonnégyre szeretnék emelni ezt a számot. Ennek hátterében kizárólag pénzügyi megfontolások állnak és a résztvevők többségének nem tetszik az ötlet.

Az elképzelést a Williams csapatfőnöke a napokban már bírálta, úgy véli, a hozzájuk hasonló kiscsapatoknak ez aránytalanul nagy megterhelést okoz majd. A Ferrari-főnök, Mattia Binotto szintén ellenzi a javaslatot, szerinte túl sok gondot hoz magával, ha tovább bővítik az egyébként is túlzsúfolt versenynaptárat.

„Amikor fiatal voltam, csak tizenhat verseny volt egy évben, a futamok októberben befejeződtek, jó móka volt. Manapság viszont csak az üzleti igényeknek kell megfelelni. Állandóan pénzügyi szempontok alapján hoznak döntéseket, pozitívan kell zárni a mérleget” – ecsetelte véleményét Mattia Binotto a Motorsport.com szakoldal hasábjain.

A csapatok elképesztően leterheltek lennének huszonnégy versenyhétvégével


„Amennyiben még tovább növelik a futamok számát, teljesen át kell majd szerveznünk az istálló működését, képtelenség lesz huszonnégy versenyhétvégét ugyanazzal a stábbal végigvinni, nagyszámú dolgozót kell majd rotációban alkalmaznunk. Most leginkább a kulcsfontosságú mérnökökről és szerelőkről beszélek, mivel többeket már eddig is rotálnunk kellett, de a kulcsemberek mindig mindenhol jelen vannak.”

„Abban is biztos vagyok, ha huszonnégy verseny lesz, az mindenkinek fejtörést okoz majd és komoly hatása lesz a jelenlegi logisztikai struktúrára. Ha ehhez még a költségvetési sapka is társul majd, igencsak át kell értékelnünk, mely területeken alkalmazzunk több embert és hol nem lesz ez lehetséges. Nem lesz könnyű” – tekintett előre Mattia Binotto.

A rajongók többsége is úgy gondolja, hogy a szurkolók belefáradnak a túl sok versenybe és ez összességében csak a Liberty Media bevételnövelésére lesz jó.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: