DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ricciardo: Vettelt megzavarja egy fiatal csapattárs nyomása

Daniel Ricciardo szerint Vettelt könnyen kibillenti az egyensúlyából, ha egy ifjú csapattárs jobban teljesít nála. Másodszor szembesül ilyen szituációval, igaz, az ausztrál is átélhette ezt Verstappennel.

2009-ben, rendkívül fiatalon került a Red Bull istállóhoz Sebastian Vettel, aki addigra már a Toro Rossónál is letette névjegyét. Többször is kiválóan teljesített, ezek közül is kiemelkedett Monzában, a nagy esőben szerzett pole-pozíciója és másnapi futamgyőzelme a középszerű versenyautóval. Az anyacsapatnál is remekül ment a szekér, már első évében ezüstérmes lett négy futamgyőzelemmel, a következő időszakban pedig legyőzhetetlennek bizonyult, zsinórban négy világbajnoki címet zsebelt be.

A drasztikus szabályváltozások viszont felborították az addigi erőviszonyokat, a Mercedes látványosan meglépett mindenkitől, a Red Bull pedig hiába rendelkezett továbbra is kitűnő karosszériával, a jóval gyengébb Renault-motor miatt esélye sem volt felvenni a versenyt a német gyártóval. Más változás is történt az istállónál, Mark Webber megüresedő helyét az ifjú Daniel Ricciardo vette át.

Az ausztrál első évében rögtön felülkerekedett négyszeres világbajnok csapattársán, három futamgyőzelem és további öt dobogós hely (plusz egy második helyezést ráadásul el is vettek tőle a nyitófutamon) a mérleg, miközben a német csak négy dobogós helyet tudott felmutatni győzelem nélkül, hetvenegy ponttal kikapott a fiatal csapattárstól, a következő szezonban pedig továbbállt a Ferrarihoz. Ott gyorsan vezérpilótává vált és a gárda így is kezelte. Addig, amíg idén meg nem érkezett a huszonegy éves Charles Leclerc, aki komoly konkurenciának bizonyul Vettel számára.

Már mindketten távoztak a Red Bulltól... egy fiatal csapattárs miatt?


„2014 és 2019 között több hasonlóságot is fel lehet fedezni. Érkezik Vettel csapatához egy fiatal fickó és alaposan megnehezíti a dolgát. Ezt láthatjuk most Charles Leclerc esetében. Erről mondjuk Sebastiant kellene megkérdezni, de biztos vagyok abban, hogy jó néhány hasonlóság van abban, hogy egy, a csapathoz érkező fiatal miatt komoly nyomás nehezedik rá” – magyarázta Daniel Ricciardo a Motorsport-week szaklapban.

„Még most is úgy gondolom, hogy Sebastian elég erős ahhoz, hogy képes lesz túllendülni ezen a helyzeten, de ez kizárólag rajta múlik. Ha egyszer belejönne és zsinórban többször is kiemelkedően jól teljesítene, azonnal visszaszerezné valós formáját. De Charles nagyon fiatal és valószínűleg még tovább fejlődik, úgyhogy azt gondolom, hogy hosszú éveken keresztül az élmezőnyhöz tartozik majd.”

„Vettelen múlik, hogyan kezeli ezt és az is számít, meddig szeretne még versenyezni. Ha továbbra is motivált marad és összeszedi magát, bőven van annyira tehetséges, hogy még további éveken át a mezőnyben lehessen, de ez csak rajta múlik” – tette hozzá Ricciardo. A helyzet azért némileg ismerős lehet az ausztrálnak, rajta ugyanis kifogott a jóval fiatalabb Max Verstappen egyre javuló teljesítménye és vélhetően emiatt igazolt el a Red Bulltól. Lehet, hogy azóta belül megbánta azt, hogy a Renault-hoz szerződött, a franciák ugyanis látványosan gyengélkednek idén, Ricciardo mindössze négyszer végzett pontszerző helyen (az elmúlt öt versenyből csak egyszer) és a gyenge tizenegyedik helyen tanyázik az összetettben és egyelőre abszolút nem úgy tűnik, hogy a Renault fejlődési pályán lenne.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: