DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Kubica: Russell beállításaival még lassabb voltam

Bár a bajnokságban egyelőre kettejük közül csak Kubica szerzett pontot, összességében a brit újonc sokkal jobb teljesítményt nyújt. A Hungaroringen igazán kicsúcsosodott a kettejük közti különbség.

Elég sokan találgatták a téli szünetben, hogy vajon mire megy a 2011-es ralibalesetét követően nyolc év után a mezőnybe visszatérő Robert Kubica a Formula-1-ben és hogyan teljesít majd tehetséges, újonc csapattársához, George Russellhez képest. Azoknak lett igazuk, akik úgy tippelték, a zöldfülű Russell lesz a jobb kettejük közül, azoknak viszont nem, akik úgy gondolták, a lengyel néhány futam után feladja és kiszáll, mivel fizikálisan nem fogja bírni. Nem így lett.

A 2011-es baleset következményeként Kubica jobb karja a mai napig csak korlátozott mozgásra képes (egy ideig az is kétséges volt, meg tudják-e menteni a végtagot), a legtöbben ennek és a hosszú kihagyásnak tudják be azt, hogy a korábban az egyik legjobbnak tartott pilóta képtelen igazán gyors lenni visszatérése óta, igaz, ehhez az is hozzájárul, hogy a Williams istálló története legpocsékabb versenyautójával jelentkezett idén.

A Magyar Nagydíj időmérő edzésén hatalmas differencia rajzolódott ki a két pilóta között, Russell néhány század híján beverekedte magát a Q2-be is, a tizenhatodik rajtkockát szerezte meg (amiből egy büntetés miatt végül tizenötödik lett), miközben Kubica maradt teljesen utolsó, a két Williams-Mercedes között 1,3 másodperc volt a különbség, ami igen látványos.

Russell a Magyar Nagydíjon sokkal jobb autók ellen is csatázhatott


Russell a futamon is brillírozott, a kieső Romain Grosjeanon kívül Lance Stroll, Antonio Giovinazzi és Kubica is mögötte végzett, akinek semmi köze nem volt csapattársa tempójához egész hétvégén. Esetleg a beállítások közti különbség hozhatott ekkora lemaradást?

„A saját utunkat járjuk. Amikor kipróbáltam George beállításait, még lassabb voltam. Ő egyszerűen máshogy érzi az autót. Egészen elégedett volt a Hungaroringen, ezért abban reménykedem, hogy amikor én is hasonlóan érezhetek az autómban, akkor eljön az a nap, hogy ismét boldog lehetek” – nyilatkozta Robert Kubica az Eleven Sportsnak.

„Jelenleg olyan, mintha két különböző kaját ennénk. Az egyik egy jó étteremből érkezik, a másikat pedig én magam készítettem el. És sajnos nem vagyok valami jó szakács” – fogalmazott Kubica.

Az eddigi helyszínek döntő többségén az időmérőkön és a versenytempó tekintetében is Russell volt a jobb (sokszor nem is kevéssel), ám a legfontosabb pillanatban, a kaotikus Német Nagydíjon Kubica végzett előrébb és a két Alfa Romeo büntetésének köszönhetően ez végül a tizedik, azaz pontszerző helyet jelentette Kubicának, így a bajnokságban előrébb jár, mint újonc csapattársa. Ez így is maradhat akár év végéig is, ha szeptemberben elutasítják az Alfa Romeo fellebbezését.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: