DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Verstappen: Láthattuk a Mercedes valós tempóját

A holland kiválóan vezetett a Hungaroringen is, de esélye sem volt a friss gumikkal hihetetlen tempóval felzárkózó Lewis Hamilton ellen, aki most kényszerhelyzetben megmutatta, mit is tud a Mercedes.

A rendkívül izgalmas és szoros időmérő edzést egy hasonlóan érdekfeszítő és az utolsó körökig izgalmakkal teli Magyar Nagydíj követett, ahol a két ász, Max Verstappen és Lewis Hamilton külön ligában játszottak ezúttal, mint a többi rivális. Mivel erőből nem sikerült az előzés az ötszörös világbajnoknak, okos stratégiai húzást vetett be a Mercedes, ami ellen nem volt orvosság.

Amikor az első kerékcserénél megkapta a kemény keveréket Hamilton, valamint a második bokszkiállásnál újra a közepes abroncsokat, mindkétszer hihetetlen tempójú felzárkózásba kezdett. Először bő hat másodpercet tüntetett el alig három kör alatt, a hajrában pedig tizenkilenc másodperces különbséget dolgozott le viszonylag simán.

A körönként több, mint két másodperccel gyorsabb tempó meggyőzte Verstappent arról, hogy a Mercedesnek óriási tartalékai vannak, amikor szükség van arra, hogy rákapcsoljanak. „Úgy gondolom, most tökéletesen láthattuk, milyen különbséget tudnak kialakítani, amikor valóban szükséges, hogy igazán odalépjenek” – nyilatkozta Max Verstappen.

Ezúttal a Mercedes nem tudta rejtegetni valós tempóját


„Lewis is óriási tűzben égett ma, de most tisztán láthattuk, hogy amikor kellett, nagyon meg tudta nyomni, az az autó továbbra is dominál a mezőnyben, ilyen egyszerű a válasz. Jó néhány versenyen nem is kell, hogy a versenyautójuk teljes kapacitását kihasználják.”

„Ausztriában túlmelegedési problémákkal küzdöttek, ezért nem tudtak mindent kihozni magukból. Hockenheimben a változó és kiszámíthatatlan körülmények miatt szintén nem vezethettek a határon. Most viszont valóban szükséges volt Lewisnak, hogy a lehető legtöbbet kihozza a Mercedesből. Mivel én is tövig nyomtam a gázt, láthattuk, mire is képesek csapatként.” Éppen ezért lett annyira látványos a két Ferrari egy percen túli lemaradása, mivel a két élmenő nem spórolhatott.

„Megpróbáltam tartani Lewisszal a tempót, de amikor teljesen elfogyott alattam a kemény keverék, ő pedig észveszejtő sebességgel utolért a friss közepeseken, tudtam, hogy lehetetlen lesz tartanom. Nem is volt nagy csalódás, hogy megelőzött, mert már semmi gumim nem maradt, természetes volt, hogy elmegy” – emlékezett vissza Verstappen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: