DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

A pilóták többsége tankoláspárti

Abban mindenki egyetért, hogy az F1-nek komoly változásokra lenne szükség a show javítása érdekében, s a pilóták közül jó néhányan úgy érzik, a tankolás visszahozása nagy lépés lenne ebbe az irányba.

A Magyar Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján számos aktuális témáról kérdezték a versenyzők véleményét, köztük a tankolás visszahozásának lehetőségéről is, mely bár minden évben felmerül ötlet szintjén, most a szokottnál is gyakrabban kerül be az F1-es közbeszédbe. A jelenlévők megosztottak voltak a kérdésben, Romain Grosjean például rövidtávú megoldásként akár el is tudná képzelni a módosítást:

„A GPDA azért hozta fel a témát, mert négy területen szeretnénk javítani a show-t, ezek a gumi, az aero, a súly és a pénzelosztás” – kezdte a francia egy kis tréfálkozás után. „Amikor Robert [Kubica] nemrég visszatért az F1-be, nagyon nehéznek érezte az autókat, és a szabályozások csak egyre nehezebbé fogják tenni őket a következő években. Ezekkel a motorokkal pedig nincs is esély a csökkentésre. Ezért merült fel rövidtávú megoldásként a tankolás visszahozása, ami a gumik túlmelegedési problémáit is orvosolhatná, javíthatná a versenyzést, s a futam elején könnyebb is lenne követnünk egymást. Nem arról van szó tehát, hogy a tankolást vissza akarjuk hozni, csak arról, hogy olyan megoldás kell, mely könnyebbé teszi az autókat, hogy ezáltal az abroncsok terén is javuljon a helyzet, ami végső soron jobb show-t eredményez majd.”

tankol-dppi



A Haas versenyzőjével Robert Kubica teljes mértékben egyetértett, amit egy tömör copy paste kommenttel egyértelműsített. Danyiil Kvjat szintén a jobb ötletek közé sorolta, szerinte jóval nagyobb hatása lenne a versenyzés javítására ennek a lépésnek, mint például néhány éve az emlékezetes rádiós korlátozásoknak volt. Magnussen is beállt a sorba, szerinte nem csupán a súlyproblémák miatt, hanem a stratégiák változatossá tétele érdekében is üdvözlendő lépés lenne ez a változtatás.

A jelenlévők közül egyedül Lance Stroll volt más véleményen: „Szerintem most más dolgokon kellene gondolkoznunk, hogy javítsuk a versenyzést, nem hiszem, hogy az autók könnyebbé tétele lenne a fő gyógymód.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: