DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Kubica: Az eleje olyan volt, mint éjjeli ködben versenyezni

Robert Kubica számára elsőre ijesztő volt esőben a mezőny végéről rajtolni, egy éjszakai ködben rendezett raliversenyen is többet látni. A mezőnnyel együtt nyugodt maradt és pontot is szerzett.

Több, mint nyolc év kihagyás után tért vissza idén a Formula-1 rajtrácsára Robert Kubica, aki egyre inkább belelendül, igaz, egyelőre úgy fest, hogy korábbi gyorsasága (sérült jobb karja, illetve a hosszú szünet miatt) nemigen hozható vissza. Szárazon már egész megszokta a vezetést, de Németországban esős körülmények között kellett helytállnia, a szezon során először.

A lengyel elmondása szerint az állórajt után mellbevágó volt számára, mennyire nem lehetett látni semmit, ezért vissza is vett, de a többiek is ugyanezt tették, a biztonságra törekedtek. Az esőfüggönyben egészen pocsékká váltak a látási viszonyok, mintha éjjel vezetett volna.

A mezőny második fele szinte vakon kell, hogy menjen


„Már el is felejtettem, mekkora esőfüggönyt húznak maguk mögött az autók és mennyire szörnyűek ilyenkor a látási viszonyok. Raliautókban több éjjeli szakaszt is teljesítettem ködben. Ilyenkor gyakran kikapcsoljuk a lámpáinkat is, mert az éjszakai ködben nincsenek a segítségünkre, őrületes érzés, de legalább így valamit látunk, vannak viszonyítási pontjaink, tudjuk, hol is vagyunk” – ecsetelte véleményét Robert Kubica.

„A Német Nagydíj első köre különösen nehéz volt, fogalmam sem volt, éppen hol vagyok. Csökkentettem a sebességet, de mindenki más is ezt tette, igyekeztem a biztonságra törekedni, egyébként is sokat küzdöttem a tapadással, hogy az autót a pályán tartsam.”

„Egy szó, mint száz, értékes tapasztalatokkal gazdagodtam és megint szembesültem azzal, hogy kilenc év igen hosszú idő. Az ilyen kaotikus körülmények között az a legfontosabb, hogy az ember nyugodt maradjon. Sok autó gyorsabb volt nálunk, sőt, inkább a legtöbbjük, de mindig a saját határainkat kell kiismerni és úgy vezetni, nem is igazán figyelve arra, mi történik körülöttünk” – tette hozzá Kubica.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: