DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A Red Bull a sikerekkel meggyőzheti Verstappent

Két korábbi Formula-1-es pilóta is úgy véli, hogy a Red Bull-Honda felfelé ívelő pályája, fejlődési üteme és az utóbbi hetekben elért sikerek ráveszik majd a pilótapiacon kapós Verstappent a maradásra.

Biztatóan szerepelt a téli teszteken az idén debütáló Red Bull-Honda, az új motorszállító az előző években szinte semmit nem mutatott, a McLarennel töltött három esztendő alatt kifejezetten szenvedett. Bár 2018-ban már látszott a fény az alagút végén a Toro Rossóval, mégis nagyon merésznek tűnt a bikák elhatározása, hogy tizenkét év (a vége felé egyre fagyosabb) együttműködés után szakítanak a Renault-val és a japán gyártóval kötnek kontraktust.

Mérsékelt kezdés után a szezon derekán egyre látványosabban belelendül a Red Bull a folyamatosan fejlesztő és ebben jó eredményeket elérő Honda oldalán. Az elmúlt három versenyből kettőt Max Verstappen nyert meg, további két dobogós helyet is szerzett (ráadásul Monacóban is másodikként intették le, de egy korábbi vétség miatt a negyedik helyre sorolták vissza a hollandot).

Az autó már a remek aerodinamikája mellett (saját bevallásuk szerint is) egyre inkább az erősödő motorra is támaszkodhat. A Honda ugyan lépten-nyomon elmondja, hogy még jócskán van hátrányuk, amiből le kell faragni, az RB15-ös már két futamgyőzelmet is aratott, folyamatosan javul, így vonzó lehet az élpilóták számára is.

Verstappen már kétszer is a csúcsra vezette a Hondát idén


Max Verstappent tartják jelenleg az egyik legjobbnak, ezt hétről hétre bizonyítja is. Az utóbbi bő egy évben drasztikusan csökkent vezetői hibáinak és ütközéseinek száma, igazi világbajnok alkatnak tartják, borzalmasan gyors, agresszív, de idén végre már nem tesz meggondolatlan mozdulatokat a pályán. Rengeteget találgatott a sajtó arról, hogy a Mercedes csábítgatja a hollandot, a Red Bull viszont szeretné megtartani. Dr Helmut Marko szerint még mindig nem kell lemondani az idei világbajnoki címről sem, de Verstappen nem érzi úgy, hogy valós esélye lenne 2019-ben legyőznie Lewis Hamiltont.

Martin Brundle, egykori F1-es versenyző, jelenleg a Sky Sports szakértője. A brit úgy gondolja, az utóbbi hetek győzelmei nagyban megerősíthetik az energiaitalos istálló esélyeit arra, hogy Verstappen ne akarjon átigazolni máshova. „Verstappen az utóbbi háromból két futamot megnyert, ráadásul a csapat szerint az egyik legjobb esélyük az újabb győzelemre éppen ezen a hétvégén, Budapesten lehet” – elemezte a helyzetet Brundle a Sky Sports weboldalán.

„A múlt vasárnap különösen fontos nap lehetett a Red Bull életében, a győzelmen kívül ugyanis jelentősen javult az esélyük is arra, hogy a jövőben is megtarthassák Max Verstappent. A Honda szintén hihetetlenül jól jött ki a történetből, újabb futamgyőzelem, két versenyző a pódiumon - köztük az elképesztően erős Danyiil Kvjattal, akinek éppen előző este született gyermeke.”

„A legjobb hatba pedig még egy pilótájuk befért, Alex Albon, aki a másik Toro Rossóval, újoncként először vezetett esőben, így is hatodik lett” – tette hozzá Brundle. Verstappen honfitársa, a néhány éve a Formula-1-ben versenyző Giedo van der Garde is arra ösztönzi a Red Bull-pilótát, hogy maradjon jelenlegi csapatával.

A hírek szerint a Mercedes is érdeklődik a holland iránt

„Úgy gondolom, hogy Max nagyon jó helyen van a Red Bullnál. Ne felejtsük el, hogy még mindig nagyon fiatal, a Red Bull és a Honda pedig egyértelműen felfelé haladnak. Arra számítok, hogy töretlenül folytatódik közös fejlődésük. Szerintem mindenképpen ki kell töltenie a szerződését és ha továbbra is tényleg ilyen jó irányba haladnak a dolgok, akkor legjobb lenne, ha meg is hosszabbítaná. Jelenlegi istállójánál minden körülötte forog, ők adták meg a lehetőséget neki, hogy bekerülhessen a Formula-1-be. Úgy érzem, mindkét fél nagyon lojális, ez pedig fontos és értékes” – tette hozzá van der Garde.

Tavaly ilyenkor Verstappennek egy győzelme és 105 megszerzett egysége volt, most két győzelemmel és 162 ponttal rendelkezik és továbbra is az egyetlen olyan futamgyőztes idén, aki nem a Mercedes valamelyik pilótája. Vajon a Hungaroringen jöhet a harmadik siker, vagy újra a Mercedes uralmát láthatjuk?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: