DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Bottast a Mercedes hajszolhatta a balesetbe

Lewis Hamilton mellett Valtteri Bottas is kicsúszott a Német Nagydíjon, a finn azonban kiállni is kényszerült. Saját csapata utasította Bottast, hogy nyomja keményebben, rögtön jött is a karambol.

A szakemberek egyöntetű véleménye szerint a pilótánál jobban senki nem érezheti, hogy mi a határ, meddig lehet elmenni a változó körülmények között a versenyautóval és mi az, ami már sok lenne. Amikor ennyire kiszámíthatatlanok az időjárási és pályaviszonyok, mint vasárnap Németországban, akkor ezt különösen nehéz még az autóban ülve is megérezni.

Többeknek ez nem is sikerült, az élmezőnyből Lewis Hamilton, Nico Hülkenberg, Charles Leclerc is falnak ment (de ugyanott hibázott Kimi Raikkönen és Carlos Sainz is), a brit szerencséjére azonban vissza tudott kecmeregni a sérült autóval és a két Alfa Romeo utólagos kizárásának köszönhetően végül két pontot mégis bezsebelhetett Hockenheimben. Valtteri Bottas a hajráig hiba nélkül haladt, a kritikus pillanatban éppen a negyedik pozícióban és a harmadik helyért csatázott Lance Stroll-lal.

Bottas ezek szerint jobban érezte, hol a határ, de rászóltak, hogy gyorsítson


A Mercedes viszont rászólt Bottasra, hogy gyorsítson és próbálja megfogni az élen állókat (Verstappen előnye akkor már nagyjából tíz másodpercre nőtt a finnel szemben). A versenyző magára vállalja a felelősséget a balesetért, nem akarja másra kenni, de ebbe valószínűleg saját csapata hajszolta bele, amely így totális KO-t szenvedett hazai futamán.

„Rengeteget tanultam. A hibát én követtem el, de a csapat szólt rám előtte, hogy keményebben nyomjam és szerezzem meg a dobogós helyet. Ezek után kicsit túl erősen kezdtem nyomni, az első kanyarban elvesztettem az autó hátulját” – nyilatkozta Valtteri Bottas kiesése után.

„Az én hibám, talán még egy kicsit nyugodtabbnak kellett volna maradnom és kivárnom, amíg eljön az én időm. Ha nem próbálom keményebben nyomni, lehet, hogy nem lett volna meg a dobogós hely, de legalább értékes pontokkal gazdagodhattam volna, ami igencsak fontos lett volna” – sajnálkozott a bajnoki versengésben második helyen álló pilóta.

„Ilyen körülmények között nagyon könnyű hibát véteni. Ezt a versenyt is hibátlanul kellett volna teljesítenem, mindig ez a célom. De rossz kanyart próbáltam gyorsabban venni” – tette hozzá Bottas. Maradt még esélye Hamilton ellen idén, vagy ezzel óriási lehetőséget szalasztott el?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: