DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Villeneuve óta először vezetett versenyben kanadai pilóta

Lance Stroll alaposan odatette magát Németországban, fantasztikus versenyzéssel és kiválóan időzített bokszkiállásával még a mezőny élén is állt, végül negyedik lett. Még egy trükköt is bevetett.

A Racing Point istállónál feltűnően elbillentek az erőviszonyok az eddigi szezonban Sergio Perez javára, Lance Stroll inkább csak esett-kelt, az időmérő edzéseken különösen szenvedett folyamatosan. Hockenheimben sem indult jó helyről, de taktikus, megbízható versenyzéssel jelentkezett, majd kulcsfontosságú pillanatban jól döntött(ek), amikor elsőként bevállalták végleg a slick abroncsot.

Stroll különleges módját választotta a pálya felmérésének a lassú tempó közben, nyitott sisakrostéllyal vizsgálgatta, fel lehet-e tenni már a száraz gumikat és végül arra a következtetésre jutottak, hogy igen. Ezzel hatalmasat nyert a kanadai, mivel a zöld jelzésnél 2-3 körön belül mindenki követni kényszerült őt, csak a riválisok jóval többet veszítettek. A legokosabban Stroll és Danyiil Kvjat döntött, az orosz végül dobogóra is került.

Merész, de kifizetődő kockáztatás volt Strollnak a száraz gumi


Első ízben fordult elő Jacques Villeneuve uralkodása (1997) óta, hogy kanadai pilóta vezette a mezőnyt, végül egy kis csalódásként élte meg, hogy kevéssel lemaradt a dobogóról. „Nagyon boldog vagyok, de kicsit peches is, hogy kicsúszott a kezeim közül a dobogós hely. Volt olyan pontja a versenynek, amikor az élen álltam. Egy kis hibát vétettem, ekkor ment el mellettem Danyiil Kvjat. Hektikus futam volt, húsz körrel a vége előtt a legjobbkor váltottunk slickre” – nyilatkozta Lance Stroll a Sky Sports adásában.

Honnan tudta, hogy már érdemes feltenni a száraz abroncsokat? „Egy teljes körön át úgy vezettem végig, hogy nyitva volt a sisakrostélyom. Folyamatosan vizsgáltam mindenhol az aszfaltot, hogy jók lesznek-e már a slick gumik. Tudtuk, hogy ha bejön, akkor hatalmasat ugrunk előre a riválisokhoz képest, aki még interen voltak kint és óriási esélyek nyílnak” – magyarázta Stroll, aki pályafutása második legjobb eredményét érte el ezzel a negyedik helyezéssel.

Szüksége is lesz a Racing Pointnak az erős pontszerző helyekre, mert mai, kiváló eredményével a Toro Rosso-Honda nagyot kaszált, már az ötödik helyre jött fel az összetettben, Stroll istállója pedig nyolc pontra megközelítette a hatodik helyre visszacsúszó Renault-t.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: