DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Hamilton megint felülbírálta csapatát

Nem először fordul elő, hogy Lewis Hamilton nem engedelmeskedik a Mercedes kérésének. Ezúttal egy második bokszkiállásra hívták volna ki, de a brit nem akart felesleges kockázatot vállalni.

Eltérő stratégiát választott Valtteri Bottas és Lewis Hamilton, bár mindketten eredetileg két kerékcserét tartottak indokoltnak, az abroncsok végül közel sem koptak olyan mértékben, mint amire számítottak a futam előtt. A finnek azonban nem volt választása, mivel a közepesen rajtolt és a második etapra is közepes keveréket kapott, mindenképpen jönnie kellett az utolsó körökben még egyszer.

Hamilton viszont jól meg tudta nyújtani az első szakaszt a közepes keveréken, majd a szerencsés időpontban a pályára érkező biztonsági autós időszakban köszönte szépen és úgy cserélt kemény gumikra, hogy simán az élre jöhetett vissza. Csapattársa másodszor is a bokszban járt, Hamiltont is kihívták egy újabb cserére, ő azonban szembement az utasítással és kint maradt a pályán, pedig elméletileg simán visszatérhetett volna az első helyre.

Hamilton nem akart felesleges rizikót vállalni


Ő azonban nem merte megkockáztatni, hogy valami hiba csússzon a kerékcserébe, ráadásul az erősen használt kemény keveréken is megfutotta végül a leggyorsabb kört is. „Miért vállalnék felesleges kockázatot? Megvolt a megfelelő előnyöm, de van a bokszutca bejárata, meg kell állni, a szerelőkön extra nyomás van a kerékcsere közben. Nem mintha kételkednék bennük, de bármikor megvan az esélye egy hibának” – magyarázta Lewis Hamilton, miért nem ment ki a bokszba. Lehet, hogy éppen ezen döntései miatt is ennyire sikeres, Jenson Button a napokban azt tanácsolta Hamiltonnak, nehogy a Ferrarihoz menjen, ha ugyanis a Mercedes nyerő csapatában marad, tíz világbajnoki címet is szerezhet.

„Éppen eléggé sikerült megóvnom az abroncsaimat, éreztem, hogy még nagyon jók a kemények, tudtam neki nyomni is. Volt némi hólyagosodás rajtuk, úgyhogy elgondolkoztam, hogy szükség van-e a cserére. De akkor sokkal közelebb kerültünk volna egymáshoz (Bottasszal) és elég nehéz tartani a kiszámított huszonegy másodperces veszteséget, ezért úgy határoztam, nem megyek be kerékcserére. Ritkán megyek szembe a csapatommal, de ma úgy döntöttem, így járok a legjobban” – tette hozzá a brit ász, aki az utolsó körben egy leggyorsabb körrel tette fel a koronát vasárnapi teljesítményére.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: