DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Button: Hamilton 10 vb-címet is nyerhet, ha nem megy a Ferrarihoz

Jenson Button úgy gondolja, korábbi csapattársa komoly hibát követne el, ha valóban a Ferrarihoz szerződne. Győztes istálló vezérpilótája, ahol akár tíz világbajnoki címet is gyűjthetne.

A legtöbb szakértő elmondta már az elmúlt időszakban, hogy a Formula-1-ben a technika sokkal többet számít, mint a pilóta vezetési tudása. Ezt Fernando Alonso is megtapasztalhatta az utóbbi években, hogy hiába jelentkezett hétről hétre kiemelkedően jó produkcióval, a három topcsapaton kívül nemhogy a győzelemre, de még a dobogós helyre sem volt senki másnak esélye önerőből.

Lewis Hamilton a mezőny egyik legzseniálisabb pilótája, de tagadhatatlan, hogy jókor volt jó helyen. A hibridkorszak 2014-es beköszöntével ugyanis a Mercedes dörzsölhette a tenyerét, mert a korábban ingadozó teljesítményt nyújtó istálló hirtelen óriási fölénnyel az élen találta magát, mivel az erőforrás látványosan jobban sikerült, mint a Ferrari-Renault párosé. 2013-ban Hamilton csak egyetlen futamot nyert meg, rá egy évre viszont óriási sikersorozat kezdődött.

Ennek eredményeképp a csapat mind az öt, Hamilton pedig négy bajnoki címet zsebelt be az elmúlt öt évben és óriási esélye van arra, hogy idén meglesz a hatodik is zsinórban. Az autó ugyanis egy-két apró megingástól eltekintve ismét mestermunka lett, többnyire a Red Bull és a Ferrari is csak bottal ütheti a nyomát, ráadásul a brit versenyző is kitűnő formában vezet.

Átüljek, vagy ne üljek át ebbe a vörös gépbe?


Az elmúlt hetekben többször is téma volt, hogy Hamilton hamarosan átigazolna a Ferrarihoz, csapatfőnöke, Toto Wolff is elismerte, hogy felmerült már köztük ez a téma. A 2009-es világbajnok Jenson Button szerint viszont borzasztó hiba lenne, ha honfitársa kiszállna a nyerő csapatból és a sokkal kevésbé versenyképes vörös istállóhoz szerződne. Az utóbbi bő egy évtizedben ugyanis Fernando Alonsónak és Sebastian Vettelnek is beletört a bicskája a feladatba, hogy a Scuderiával világbajnok legyen.

„Lewis akár tíz világbajnoki címet is nyerhet végül, ha marad a Mercedesnél. Ha viszont a Ferrarihoz megy, azt csak a pályafutása végén tegye. Biztos vagyok abban, hogy minden pilóta a Ferrarinál szeretne versenyezni, de józanul végiggondolva senki nem szerződne el egy győztes istállótól olyan csapathoz, ami nem versenyképes” – mutatott rá Button.

„Nem is lehet szó arról, hogy nem fizetik meg rendesen, emiatt egészen biztosan nem kell aggódnia” – tette hozzá a tíz évvel ezelőtti bajnok. Hamilton egyébként jelenleg is harmincegy ponttal vezet már Valtteri Bottas előtt az összetettben, reálisan senki másnak nincs esélye befogni őt. Bottas ingadozó formáját látva pedig nagy a valószínűsége, hogy Hamilton idén is simán diadalmaskodik év végén. A Mercedes fölényét mi sem bizonyítja jobban, hogy Hamilton 2007 és 2013 között hét szezon alatt nyert huszonkét futamot, 2014 óta pedig öt és fél szezon alatt további ötvenhetet.

És vajon még hol a vége…

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: