DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ricciardo: Olyan csomag kellene, mint a McLarené

Mekkorát fordulhat a világ alig fél év alatt. A Renault tavaly rommá verte partnercsapatát, idén fordult a kocka és a franciák hétszeres futamgyőztes pilótája vágyik a wokingiak karosszériájára.

Most már egyértelműen kijelenthető, hogy a gyári Renault, előző három évben látott fejlődése 2019-ben megtorpant. A sereghajtók közül a középmezőnybe, majd tavaly annak elejére ugrott előre a francia gárda. Itt azonban elfogyott egyelőre a tudomány és nemhogy a további előrelépés, de még a tavaly megszerzett negyedik pozíció megtartása is igen nehézkes lesz.

Ennek egyik oka, hogy az azonos erőforrással versenyző McLaren valamibe nagyon beletalált, kiváló hatékonyságú aerodinamikai elemekkel jelentkezett és az utóbbi hetekben láthatóan negyedik erővé lépett elő és a tabellán is meglépett üldözőitől. A Renault is új fejlesztési csomaggal próbálkozott, ám az új alkatrészek egyelőre kudarcot vallottak, szinte semmi javulást nem hoztak.

Éppen a McLaren bizonyítja, hogy a fejlesztett Renault-erőforrás jóval ütőképesebb elődjeinél, de ehhez remek aerodinamika és gumikezelés is szükséges. „Nézzük meg a McLareneket, jelenleg ők számunkra a legfontosabb viszonyítási alap. Remek haladást értek el, nekik van olyan csomagjuk, amire nekünk nagyon fáj a fogunk” – fogalmazott Daniel Ricciardo, a Renault pilótája a Motorsport.com szakoldal hasábjain.

A tavalyi szenvedés után idén valamit nagyon eltalált a McLaren


„Elnézve őket, sokkal hatékonyabb autóval, sokkal jobb leszorítóerővel rendelkeznek. Úgy képesek nagy leszorítóerőt alkalmazni, hogy közben alig veszítenek az egyenesekben. Nekünk ez sosem sikerül, ha viszont ez a szélcsatornával kapcsolatos korrelációs problémára vezethető vissza, akkor biztos vagyok benne, hogy a fiúk hamarosan megoldják.”

„Láthatóan valami nem áll össze. Tudom, hogy a csapat rengeteg pénzt és energiát fektetett be a projektbe és egyelőre nem látszik visszatérülni a ráfordítás. Azért előnye is van a McLaren előretörésének. Ők e pillanatban rettentő gyorsak, emiatt részben örülök is, mert ez a riválisokat, köztük minket is még keményebb és jobb munkára sarkall, többet kihozhatunk a gépünkből.”

„Annak persze nem örülök, hogy legyőznek minket, de legalább magasabb szint elérésére vagyunk kényszerítve. Megmutatják számunkra az elérendő célt, el kell kapni őket. Hogy jó-e nekünk, hogy azonos motorral megyünk, mint ők? Valószínűleg igen, mert nincs több kifogás, megmutatják nekünk, hogy mennyire komoly lehetőségek rejlenek még a karosszéria és a teljes csomag fejlesztésében. Remélem, mi is hamarosan megleljük a megoldást” – tekintett előre Ricciardo.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: