DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ezért húzták ilyen sokáig a döntést Verstappenékről

A leintés után három órával vált csak hivatalossá, hogy Max Verstappen megtarthatja az Osztrák Nagydíjon aratott győzelmét. De miért kellett ilyen hosszan várni erre a versenybírói döntésre?

Már a futam leintése után tudni lehetett, hogy a versenybíróság vizsgálja a Leclerc-Verstappen incidenst, amely során a holland vitatható manőverrel előzte meg ferraris kollégáját és szerezte meg a Red Bull-Honda első győzelmét csapata hazai pályáján. Végül háromnegyed nyolckor született meg a végső, hivatalos döntés, nem büntetnek senkit, marad az eredeti befutási sorrend.

Ez természetesen megint újabb vitákat szült a szakemberek és a rajongók között is, mivel valaki szerint az eset kísértetiesen hasonlított a Vettel-Hamilton esetre, ahol szintén a Ferrari húzta a rövidebbet, pedig ott nem is történt összeérés. A másik tábor szerint viszont ez egy előzésben benne van, a kemény versenyzést pedig nem szabad büntetni, így az FIA határozata jó.

Leclerc tekintete sokat elárult a leintés után, de maradt második


De miért kellett három órát várni a hivatalos határozatra? Ezt próbálta a Motorsport.com szakoldal kérdésére megmagyarázni a Formula-1 versenyigazgatója, Michael Masi. „Mivel az incidens a verseny végén történt, nem volt idő a futam leintéséig megvitatni, hogy legyen-e szankció. A hivatalos meghallgatást nem kezdhettük meg hat óra előtt, mivel a résztvevőknek különböző médiakötelezettségeik vannak, riportok, sajtótájékoztató.”

„Maga a meghallgatás nagyjából egy órát vett igénybe, mindkét felet meghallgattuk. Ezután következett az egymás közti megbeszélés, elemzés, korábbi esetek és precedens ítéletek vizsgálata. A döntés megszületése után mindent közlünk a csapatokkal a lehető leggyorsabban.”

„Az idő sokkal gyorsabban repül akkor, ha valaki kívülálló és csak várakozik, mint azoknak, akik a teremben éppen tárgyalnak. Tényleg mindent mérlegre tettek, mielőtt határozatot hoztak. Minden körülményt igyekeztünk figyelembe venni, nem szerettük volna elkapkodni a döntést, az ilyenek néha egészen kicsi nüanszokon múlnak, ráadásul, ha mindez az utolsó két-három körben történik, még nehezebbé teszi a dolgunkat” – magyarázta Masi.

Az utóbbi helyszíneken minden alkalommal várni kellett a leintés után, hogy változik-e a végeredmény. Kanadában Vettelt visszasorolták, ahogy legutóbb, Franciaországban Daniel Ricciardót is, ezúttal Max Verstappen megúszta, megtarthatta első helyét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: