DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Ocon nagyon előrelépne már a tesztpilótai szerepkörből

A tavalyi év végén ülés nélkül maradó Esteban Ocon és menedzsmentje már keményen dolgozik, hogy jövőre ismét a mezőny tagja legyen a francia. De ezt vajon a gyári istállónál teheti meg?

2016-ban, év közben érkezett a Formula-1-be Esteban Ocon az azóta megszűnt Manor istálló egyik autójában mutatkozhatott be. Nem is vallott szégyent, a következő két szezonban már a Force Indiánál tekerhette a kormányt. Ott is bizonyította tehetségét, az első pillanattól kezdve szorongatta, többször le is győzte jóval rutinosabb csapattársát, Sergio Perezt.

A pénz azonban nagy úr a száguldó cirkuszban, az indiai gárda csődközeli állapotba került, megmentőként Lawrence Stroll és konzorciuma érkezett. Ezzel egyértelmű lett, hogy saját fiát, Lance Strollt ülteti az egyik versenyautóba (így is történt), így Oconnak sehol nem maradt hely, bár korábban a Renault-val is komolyan szóba hozták.

Ugyan nem tartja teljesen elvesztegetett időnek a szimulátoros munkát idén a gyári Mercedes istállónál, most már minden erejével azon dolgozik, hogy jövőre megint teljes értékű pilótaként vezethessen. „Nem csak a saját, de közös célunk, hogy a lehető legkorábban újra visszaülhessek a versenyautóba. E pillanatban a teljes menedzsmentem, beleértve Toto Wolffot is azon dolgozik, hogy jövőre ismét versenyzői üléshez jussak, amennyire tudom, a tárgyalások már el is kezdődtek” – nyilatkozta a huszonkét éves francia az Autosport szaklapnak.

Ocon szerint máris dolgoznak azon, hogy jövőre újra állandó pilóta legyen az F1-ben


Ocon számára furcsa érzés lehetett a bokszban ülve nézni, ahogy a csapattárs, de egyben fő rivális, Valtteri Bottas ilyen kiválóan kezdi a szezont, mivel nem is igazán burkoltan a finn helyére pályázott és pályázik Esteban Ocon. Az utóbbi időszakban azonban kicsit megingott Bottas, különösen a kanadai hétvége sikerült gyengén. Kettős érzései lehetnek a francia tesztpilótának, mivel Bottas gyengélkedése hozhatja meg számára az igazi lehetőséget, vélhetően továbbra is elsősorban az ő helyét szeretné megkaparintani. A Williams annyira gyenge, hogy fel sem merülhet valós célként, de a Racing Point sem valami erős idén, ráadásul ott az egyik ülés „alanyi jogon” foglalt. Így erősen leszűkíthetők Ocon lehetőségei.

„Nagyszerű lenne, ha ezek a tervek minél hamarabb meg is valósulnának és a jövőmet záros határidőn belül sikerülne bebiztosítani, ez lenne a legjobb. Bízom az engem körülvevő emberekben, hogy jó munkát végeznek, jelenleg ez az egyetlen, amit tenni tudok.”

„Nem érzem elvesztegetett időnek ezt az évet, remek munkát végeztünk. Úgy vélem, az a rengeteg szimulátoros információgyűjtés, amit idén csináltam, nagyban segítette az istállót abban, hogy ennyire jól szerepeljen. Az ember mindig sokat tanul, jó érzés, hogy része vagyok ennek a fantasztikus csapatnak.”

„Óriási tudással rendelkeznek, a hibridéra indulása óta folyamatosan nyernek, hihetetlen nagy ismerettel vannak felvértezve. Amikor visszatérek a mezőnybe, még felkészültebb és még kiteljesedettebb pilóta leszek. Kiváló lehetőséget nyújtott, hogy ilyen csapat vesz körbe engem is” – mutatott rá Ocon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: