DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hakkinen: Schumachert és engem rengetegszer büntethettek volna

A kétszeres világbajnok finn úgy véli, ha a jelenlegi szabályok mellett kellett volna versenyeznie Michael Schumacherrel, mindkettőjüket agyba-főbe büntették volna korábbi csatározásaik során.

Már több, mint négy nap telt el a Kanadai Nagydíjon látott Vettel-Hamilton incidens és az erősen megosztó büntetés óta (de többségében inkább élesen bírálják a döntést), de változatlanul ez a fő téma. Egyrészt a plusz öt másodperc jogtalanságát róják fel a versenybíróságnak, másrészt pedig azt, hogy végképp elveszik a reményét is annak, hogy valódi, kemény versenyzést láthassunk a versenypályán.

Az egyébként a Mercedeshez kötődő, kétszeres világbajnok finn versenyző is úgy véli, nem egyforma mércével ítélik meg az ilyen eseteket, ráadásul semmi szabadságot nem hagynak a versenyzésnek. „Sebastian megvédte az első helyét. Pontosan úgy helyezkedett az autójával, ahogyan azt Lewis (Hamilton) tette Mercedesével Monacóban, bő két héttel ezelőtt annak érdekében, hogy maga mögött tartsa Max Verstappent” – magyarázta Mika Hakkinen az Unibet blogján.

Hakkinen és Schumacher is egy csomó büntetést kapott volna a mai szabályok szerint


„Ha visszatekintek Formula-1-es versenyzői karrieremre, úgy gondolom, Michael Schumachernek és nekem sokkal nagyobb szabadságunk volt a versenyzéshez. Talán azért is, mert nem figyelte ilyen sok kamera minden egyes lépésünket. Ha a mai szabályok szerint kellett volna akkor versenyeznünk, jó néhány ötmásodperces, vagy még annál is rosszabb büntetést osztottak volna ki nekünk.”

„Az FIA bámulatosan jó munkát végzett, hogy biztonságosabbá váljon a sportág, de a stewardok komoly nyomás alatt kell, hogy döntést hozzanak. Szerintem a pilótáknak, a csapatoknak és az FIA illetékeseinek össze kellene ülniük és közösen eldönteniük, hogyan hagyják jobban a kemény versenyzést, időnként reálisabbnak kellene lenni. Vasárnap senki sem volt boldog, a büntetés miatt abbamaradt az első helyért való csata, ezzel pedig minden egyes nézőt is büntettek” – mutatott rá Hakkinen. Emiatt az eredményhirdetés is visszataszítóra sikeredett, a győzelmét ünneplő Lewis Hamiltont kifütyülték és fújolták a rajongók.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: