DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Már szombaton tudták, hogy Hamiltonnal gond van

Elég kalandos úton jutott el a Kanadai Nagydíj győzelméig Lewis Hamilton, pénteken odacsapta, a váltócsere után olajszivárgás is nehezítette a dolgát, végül pedig Vettel büntetése kellett a sikerhez.

A külső szemlélő nem tudott semmit arról, hogy a világbajnoki címvédő autójával probléma lenne, az istálló azonban már az időmérő végén tisztában volt azzal, hogy Lewis Hamilton Mercedesében valamilyen szivárgás lépett fel, akkor viszont a szabályok értelmében még nem nyúlhattak a géphez. Előtte nap falnak ment a brit, így új váltót kellett szerelni az autóba, most viszont egyelőre ismeretlen hibával néztek szembe.

A kvalifikáció után ugyanis a szabályok szerint egyáltalán nem nyúlhatnak az autóhoz, tehát nem javíthatják és nem is vizsgálhatják meg tüzetesebben, annak ellenére, hogy esetleg már pontosan tudják, hogy problémák adódtak vele. Pedig két fontos árulkodó jelet is felfedezett az utóbbi években domináló istálló.

Készen lett az autó, amivel Hamilton végül 25 pontot szerzett


Az aggodalom óriási volt, de végül hosszadalmas és sietős munkával sikerült rendbe hozni az autót a rajtig. „A verseny előtt komoly gondunk volt Lewis autójával, amit egyébként már a kvalifikáció után is egyértelműen láttunk. Ahogy leengedtük a földre, láttuk, hogy némi olaj maradt a padlón, tehát tudtuk, hogy valahol szivárog. Később az adatokból is észleltük, hogy lassanként csökken a hidraulikus nyomás” – magyarázta Andrew Shovlin, a Mercedes főmérnöke.

„Éjszaka nem nyúlhattunk az autóhoz a parc fermé szabályai miatt, ezért már az átvizsgálás is eltolódott vasárnap délelőttre, amikor végre újra hozzáférhettünk a géphez. A szerelők rögtön munkához is fogtak. Ki kellett vennünk az erőforrást, a gázpedálnál találtunk rá a hiba forrására, az FIA pedig engedélyezte, hogy kicseréljük a szükséges alkatrészeket és az ehhez kapcsolódó hidraulikát.”

„Ez hatalmas, időigényes munka, szorított az idő, hogy a verseny rajtjáig elkészüljön az autó, ezért lehetünk igazán boldogok azzal, hogy végül mindennel időben végeztünk. Leginkább azon aggódtunk, hogy ha beindítjuk a motort és egy eddig nem látott hibát is felfedezünk, akkor Hamilton nem állhatott volna fel a rajtrácsra, mert már nem lett volna idő kijavítani. Fantasztikus munkát végeztek a szerelők, minden összeállt és az autó sikeresen befejezte a versenyt” – tette hozzá Shovlin.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: