DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Új váltót kap Hamilton, de büntetést nem

A tegnapi második szabadedzésen Lewis Hamilton összetűzésbe került a kanadai pálya betonfalaival, aminek következtében a Mercedes parkolópályára tehette a brit váltóját. Az ötszörös bajnok azonban nyugodtan várhatja a folytatást, nem kap büntetést a váltócsere miatt.

Hamilton éppen a nyolcadik körét teljesítette a 4.361 km hosszúságú montreali aszfaltcsíkon, amikor a nyolcas kanyar kijáratánál megtáncoltatta autójának hátulját a magas rázóköveken, és végül a falban kötött ki. A brit bevánszorgott a bokszba, de nem volt mit tenni: az edzés hátralévő óráját a garázsban kellett nézőként eltöltenie.

„A fiúk mindent megpróbáltak, hogy megjavítsák az autót, de nem volt elég idő” – mondta a brit versenyző. „Nem is emlékszem, mikor hagytam ki utoljára egy edzést. Nyilvánvalóan nem jó érzés a garázsból nézni a tréninget, olyan, mintha az ember az iskolaigazgatónál lenne, és arra vágyna, hogy visszamehessen az osztályához.”

Az ütközés miatt Hamilton W10-esének hátulja több ponton megsérült, köztük a felfüggesztés és a padlólemez. Ezenfelül a váltója is végzetes ütést szenvedett el, így ezt az egységet a Mercedes leírhatja. A csere azonban nem von maga után büntetést, ugyanis a mai napra egyébként is új váltót kapott volna a brit.



A sportszabályzat értelmében egy váltónak hat egymás utáni versenyhétvégét kell teljesítenie. Amennyiben egy pilótának hamarabb kell új egységet használnia, közvetlenül a csere utáni futamon öt rajthelyes büntetést kap az időmérő edzésen elért pozíciójához képest. Ez alól csak az képez kivételt, ha egy pilóta nem fejez be egy versenyt, ekkor ugyanis a következő versenyhétvégétől új váltót használhat következmények nélkül. A szabályok azt is rögzítik, hogy a pilóták minden korábbi váltót tetszőlegesen sokszor használhatnak az adott évadon belül. Ez lehetőséget ad arra, hogy a csapatok egy használt váltót az edzéseken bevessenek, ezzel pedig kíméljék a versenyváltókat.

Mivel a Kanadai Nagydíj éppen a szezon hetedik versenye, Hamilton pedig az első hat nagydíj mindegyikén célba ért, így ezen a hétvégén a Mercedes új váltót installálhat a pontversenyt vezető pilótájának autójába. A pénteki napon a brit autójában az első hat futamon használt váltó dolgozott még, így az ütközés következménye mindössze annyi, hogy a következő péntekeken nem kímélhetik a friss váltót a régi bevetésével.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: