DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Wolff nem számított rá, hogy lesz büntetés

Azt gondolta, a versenyfelügyelők nem fognak bevállalni egy ilyen vitás döntést, mindenesetre a Mercedes F1-es csapatfőnöke kijelentette: tiszteletben kell tartani az illetékesek ítéletét.

Hiába ért célba Sebastian Vettel elsőként a Formula-1-es Kanadai Nagydíjon, a rá kirótt öt másodperces büntetés miatt végül Lewis Hamiltoné lett a győzelem. A szankció kapcsán már sokan elmondták a véleményüket, és természetesen az első helyet így megöröklő Mercedes csapatvezetője, Toto Wolff sem kerülhette ki a kérdést a Sky Sports kamerái előtt:

„Ez tipikusan egy vitás döntés. Természetesen részrehajló vagyok a Mercedes miatt, de a szabály azt mondja, hogy egy autó szélességének megfelelő helyet kell hagyni, amikor letérsz a pályáról, és szerintem az volt az ösztönös reakciója, hogy védenie kell a pozícióját. És talán kicsit túl messzire ment ezzel. Kissé meglepődtem, mert nem gondoltam, hogy ilyen vitatott döntést fognak hozni, viszont a világos szabályozás szempontjából csak szimplán fekete-fehéren értelmezték a történteket.”

Wolff kihangsúlyozta: nem szabad kritizálni és nyomás alá helyezni a felügyelőket, hiszen mindig lesznek olyan döntések, amelyek nem lesznek népszerűek, különben senki sem fogja elvállalni a munkájukat. „Támogatni kell a felügyelőket. Emanuelle Pirro is közöttük volt, nála aligha van profibb és tapasztaltabb. Szerintem megnézték az esetet, és tiszteletben kell tartanunk őket. Nem hiszem, hogy tovább kellene szítani a tüzet” – vélekedett a szakember.

Amikor Jenson Button felvetette, hogy a túl sok szabály visszafogja a versenyzési kedvet, Wolff így reagált: „Szerintem mindannyian szeretjük a kemény versenyzést, de szerintem a szabályokra kell támaszkodnunk. Ha meg akarjuk változtatni őket, hogy még keményebb legyen a versenyzés, én lennék az első, aki erre rábólint. Kicsit veszélyesebb és izgalmasabb lenne, de én benne lennék” – jelentette ki a Mercedes csapatfőnöke, hozzátéve: tökéletesen megértette Vettel futam utáni frusztrációját, sőt saját bevallása szerint ő nemcsak kicserélte volna az eredményt jelző táblákat, hanem az autóhoz is vágta volna őket dühében.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: