DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Bajban Stroll és a Racing Point

Tönkrement a vadonatúj Mercedes-motor az időmérő előtt, de ezt leszámítva is inkább hátrafelé lépdel a Racing Point, pedig év elején arra számítottak, éppen ebben az időszakban fognak fejlődni.

Egyelőre tömény szenvedés Lance Stroll számára a hazai nagydíjhétvége, a fiatal kanadai egyáltalán nem találja a tempót a hétvégén, ráadásul a harmadik szabadedzésen egyetlen felvezető körre futotta csak, mivel autójában felrobbant a teljesen új Mercedes-motor. Ez a hétvége további részére is rányomja bélyegét. Az időmérőn csak a két Williams-Mercedest sikerült megelőznie, ami idén sajnos gyakorlatilag kötelező.

A csapat számára jóval rosszabb hír, hogy az elismertebb és tapasztaltabb csapattárs, Sergio Perez is kiesett már a Q1-ben, így rettentően nehéz helyzetből várja a vasárnapi rajtot a két rózsaszín autó. Hetek óta szenvednek, a fejlesztési csomag egyelőre egyáltalán nem váltja be a hozzá fűzött reményeket.

Stroll autójában elszállt az új Mercedes-motor


„Megvolt a tempóm ahhoz, hogy továbbjussak a Q2-be, vagy akár még tovább is. Versenyzőként a legrosszabb érzés, amikor tudom, hogy sokkal jobban is mehettem volna. Már a felvezető köröm sem alakult ideálisan, rengeteg autó volt körülöttem, szinte csatázva érkeztem az utolsó sikánhoz, ráadásul a tizes kanyarban még el is fékeztem magam és sok időt vesztettem” – nyilatkozta a mindössze a 16. rajtkockát megszerző Sergio Perez.

„Nagyon kicsik a különbségek, fontos lett volna egy 100%-os kört teljesíteni, de ez nekem nem jött össze, néhány század ugyanis nagy differenciát jelent. Így viszont máris kiestünk a Q1-ben, nem tudtam mindent kihozni az autóból. Pedig a csapat óriási munkát végez, hogy végre fejlődhessünk” – sajnálkozott a mexikói, aki így is megpróbál pontszerző helyen végezni.

Csapattársának még ennél is nehezebb napja adódott. „Nem volt könnyű napom, a kényszerű motorcsere komoly hatással volt a végső eredményemre. Az utolsó szabadedzést teljesen ki kellett hagynom, ráadásul a régebbi, már alaposan elhasznált motorverzióra kellett visszaváltanom, ami több tizedmásodperccel gyengébb.”

A motorhiba miatt Stroll egy leharcolt egységgel kénytelen teljesíteni a versenyt

„A srácok kiváló munkát végeztek, hogy az időmérőre sikerült kicserélniük az erőforrást, de így is végig éreztem, hogy hátrányban vagyok. A probléma nélkül biztos vagyok abban, hogy messzebb juthattunk volna az időmérőn. Ettől függetlenül, ez a hazai versenyem, tehát mindent meg fogok tenni, hogy jól szerepeljek. Igaz, valami nagyon különlegeset kell elővarázsolnom a cilinderből vasárnap” – ismerte el a 18. helyen végző Lance Stroll.

Otmar Szafnauer is csalódott volt, hogy tönkrement a vadonatúj Mercedes-motor Stroll autójában és egy hat versenyhétvégét már teljesítő, régi variánst kellett a helyére szerelni, ami alaposan visszaveti a kanadai teljesítményét. Egyébként a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az új fejlesztésű erőforrásuk ilyen gyorsan beadta a kulcsot és természetesen tart attól, nehogy egy hasonló hiba Lewis Hamilton, vagy Valtteri Bottas autójában is előforduljon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: