DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Kanadából jelentjük: A vörösök hűtik a kedélyeket

Mindent elmond az F1 történéseiről a Kanadai Nagydíj pénteki nyitónapja: az első két helyen két Ferrari, Charles Leclerc és Sebastian Vettel zárt, amely alapján azt is gondolhatnánk, hogy a Gilles Vileneuve versenypálya valóban az a helyszín lehet, ahol feltámadnak a Ferrarik. Csakhogy a vörösök szekértábora jóelőre igyekezett lehűteni a kedélyeket…

A nyitóedzés Montrealban a Mercedeseké volt, Lewis Hamilton és Valtteri Bottas könnyedén csípték meg az első két helyet, a 3. pozícióban záró Leclerc hátránya pedig már több mint 0,9 másodpercnyire rúgott. Délután fordult a kocka: tőle szokatlan módon a címvédő-listavezető Hamilton rontott az egyik gyors körén és a 9-es kanyarban a falnak csapta az Ezüstnyilat, amelynek csúnyán megrongálódott a hátulja, és a brit nem is tudta folytatni a körözést. Mint fogalmazott, igazi kínlódás volt számára a garázsból figyelni az eseményeket: „Úgy éreztem magam, mint egy kisdiák az igazgatói irodában, aki visszavágyik az osztályterembe” – tanúsított bűnbánatot az ötszörös világbajnok, aki elismerte, hogy hibázott.

Hamilton kiválása után a Ferrarik vitték a prímet, Leclerc és Vettel az élen zártak: a két versenyzőt csupán 7 század választotta el egymástól, míg a mögöttük végző Bottas hátránya 0,134 másodperc volt a monacóihoz képest. Az eredményből akár arra is lehetne következtetni, hogy ez a helyszín az előzetes várakozásoknak megfelelően valóban kidomboríthatja a Ferrari erősségeit, ami – idén először – talán elég lehet a Mercedesek ellen, azonban a nap végén a vörösök igyekeztek lehűteni a kedélyeket: „Összességében véve nem volt rossz ez a nap, de nagyon sokat kellene javulnunk holnapig, hogy jó rajtpozíciót szerezhessünk. Hogy miért? Mert az eredmény ellenére nem mi vagyunk a leggyorsabbak. A mai napból talán így tűnhet, de nyomós okunk van arra, hogy odafigyeljünk a Mercedesekre” – értékelt Vettel.



Leclerc egy fokkal optimistábban nyilatkozott: szerinte „talán” lehet esély az üldözött csillagosok ellen, ám azt is hozzátette, hogy ehhez elengedhetetlen a további fejlődés. „Párszor már végeztem az élen pénteki napokon idén, de ezekből még csak egyszer sikerült pole-pozíciót összehozni, szóval ez semmit nem jelent. Persze remélem, hogy holnap jól sikerül az időmérő edzés, igaz, tisztán látjuk, hogy a Mercedes gyorsabb nálunk” – fogalmazott a monacói.

A nap meglepetését Carlos Sainz szállította a McLaren-Renault-val, a spanyol a 4. helyen zárta a napot, amelyet „az idény eddigi legjobb pénteki napjának” titulált. A Red Bull meglepően gyengén muzsikált, amiben szerepet játszott az is, hogy Max Verstappen szintén falazott: a holland egy gyors köre során épp csapattársa, a poroszkáló Pierre Gasly mögött találta magát, a kisebb riadalomnak pedig az lett a vége, hogy mandinerezett a Bajnokok falával. A németalföldi veszített némi időt a szükséges javítás miatt, de legalább – Hamiltonnal ellentétben – a tréning vége felé visszatérhetett a pályára és így is közvetlenül Gasly mögött, a 13. helyen végzett. „Nem minden oké, de alapvetően nincs okunk a panaszra. Bízunk a jó folytatásban” – mondta a Formula.hu-nak a nap végén Helmut Marko, az energiaitalosok hírhedten szigorú sportszakmai vezetője.

A falazók közé feliratkozott Antonio Giovinazzi, az Alfa Romeo pilótája is, aki az első tréningen pördült meg és vágódott a Bajnokok falának. Az olasz számára hatványozottan rosszkor történt az incidens, hiszen a vártnál jóval gyengébben muzsikál a szezonkezdet óta, amiben szerepet játszik ugyan a balszerencse is, de a paddockban pusmogják, pláne most: előbb vagy utóbb eljön az a pont, amikor a csapat vezetése megelégelheti a helyzetet…

A nyitóedzésen egyébként nem a Racing Point pilótája, Lance Stroll volt az egyetlen hazai pilóta a pályán, a Williamsnél ugyanis Robert Kubica helyén lehetőséget kapott az F2 listavezetője, a csapat tesztpilótája, Nicholas Latifi is. A tavaly ugyanitt a Force India kötelékében hasonló lehetőséghez jutó pilóta tökutolsóként zárt, azonban csupán 2 tizeddel kapott ki George Russelltől és összességében véve elégedettségének adott hangot. „Nem volt könnyű, mert a pálya állapota az első edzésen a legrosszabb, ráadásul az sem titok, hogy az autóval sincs minden rendben. Igyekeztem a legjobbat nyújtani és nagyon boldog vagyok, hogy újra a hazai közönségem előtt autózhattam” – mondta a Formula.hu-nak Latifi, akiről olyan pletykákat is lehetett hallani mostanában, hogy valamikor a szezon során átveheti Robert Kubica helyét: „Az F2-re összpontosítok és várom a további F1-es lehetőségeket. Például Le Castellet-t, ahol újra vezethetek majd a nyitóedzésen.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: