DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Villeneuve: A pénz fontos, a tehetség nem

A Formula-1 évtizedek óta nagyon drága sportág, mostanában azonban a pénz mindennél többet jelent. Jacques Villeneuve szerint a tehetség már szinte nem is számít, hogy valaki bekerülhessen.

Úgy tűnik, a versenyezni vágyó kisgyerekek és szüleik számára is teljesen világos az új világrend, miszerint ha valakit nem segítenek tehetős szülők, vagy komoly szponzorok, nagyon hamar fennakad a rostán és a Formula-1 közelébe sem juthat, már a juniorkategóriákban elvérzik a pénzhiány miatt.

A száguldó cirkuszban mindig is voltak, vannak és lesznek is fizetős pilóták, de amit az utóbbi években láthattunk, az már azt jelzi, ez a sportág is teljesen kifordult magából. A topcsapatok kivételével gyakorlatilag bárhova bevásárolhatja magát egy pénzes szponzorral rendelkező pilóta akkor is, ha tehetségnek híján van. Ezt a jelzőt a jelenlegi mezőnyben leginkább Lance Strollra akasztják, akit a Williamsbe való bevásárlását követően jelenleg az édesapja által felvásárolt Racing Point (korábban Force India) foglalkoztat. Az F1 átváltozását az 1997-es világbajnok igyekezett összefoglalni igen röviden.

Villeneuve szerint már a juniorsorozatok is megfizethetetlenek lettek


„Régebben odajöttek hozzám a szülők és megkérdezték: „A gyermekem versenyezni akar, mit kell ehhez tennünk?” Mostanában viszont már nem is álmodoznak ilyenről a gyerekek. Legtöbbjük számára ugyanis legjobb esetben is a Porsche-Kupába való bejutás lehetne a maximum” – mutatott rá a szomorú valóságra Jacques Villeneuve.

„Ez azért van, mert anyagilag nem engedhetik meg maguknak, hogy feljebb lépjenek, nem is igen álmodoznak már többről. A múltban leginkább tehetségre volt szükségük, ha még pénzzel is rendelkeztek, az csak egy kellemes extrát jelentett. Most pedig csak pénzre van szükséged, ha pedig némi tehetséged is van mellé, az csak egy kellemes bónusz. De valójában nem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy versenyezhess” – fogalmazott az egykori kanadai szupersztár.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: