DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Prost: A Laudával töltött éveim voltak a legjobbak

Amikor a nyolcvanas évek közepén együtt versenyzett a McLarennél Niki Lauda és Alain Prost, az éles világbajnoki versengés ellenére szoros barátság alakult ki közöttük, ami soha nem is ért véget.

Hétfő éjszaka örökre eltávozott az élők sorából a háromszoros világbajnok osztrák legenda, Niki Lauda. A világot sokkolta a hír, bár tavaly augusztus óta (némi átmeneti javulási időszakot leszámítva) folyamatosan betegeskedett, augusztusi tüdőátültetését követően többször is visszaesett és újra és újra kórházba került.

Alain Prost 1984 és ’85 között versenyzett egy istállónál az akkor már kétszeres, később háromszoros világbajnok, rutinos öreg rókával, akitől rengeteget tanult. A franciák négyszeres világbajnoka nemrég egy interjúban elismerte, hogy Lauda miatt változtatta meg vezetési stílusát, illetve a munkához való hozzáállását is.

Bár a csatározás szoros volt, a csapattársak végig nagyon jó barátságban maradtak, ami visszavonulásuk után sem szűnt meg, így a franciának is hatalmas veszteség Lauda távozása. „A Formula-1 világa nemcsak egy nagy bajnokot, de egy igazi úriembert is elveszített. Mindig is voltak és lesznek bajnokok, rengeteg megnyert trófeával, de most egy úriembert vesztettünk el, aki soha nem panaszkodott sem a balesete, sem az állapota miatt egész életében, mégis mindig nyerni tudott” – nyilatkozta Alain Prost.

Alain Prost és Niki Lauda barátsága 35 évvel ezelőtt kezdődött


„Zaklatott vagyok és nagyon szomorú, hatalmas sokként éltem meg a borzalmas hírt. Sokkal erősebb érzéseket szabadított fel bennem, mint korábban valaha is gondoltam volna. 40 éve volt részese az életemnek, rengeteget jelent számomra. Amikor elkezdtem a Formula-1 iránt igazán érdeklődni, két példaképem volt, Jackie Stewart és Niki. Később lehetőségem nyílt két szezont mellette tölteni.”

„Ez a két évad volt a legszebb és a legjobb egész pályafutásom során. Fantasztikus időszakot tudhattunk magunk mögött, keveredett a siker – ő 1984-ben nyert év végén, ’85-ben pedig én – és az erős barátság, amit ebben az időszakban építettünk fel.”

„Ő tanított meg arra, hogy milyen szemszögből nézzek bizonyos dolgokat. Ha éppen nem éreztem jól magam, ő vezetett rá, hogyan legyek képes kikapcsolni a negatív dolgokat. 1984-ben ő itatta meg velem életem első whiskyjét, hogy kicsit kitisztulhassanak a gondolataim. Miatta lettem képes mindent kategorizálni, ez volt az ő filozófiája is” – emlékezett vissza Prost.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: