Steward
Admin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. július 2. szombat

1985

Vették már el világbajnoki hajrá izgalmát váratlan események

Sebastian Vettel az ázsiai hármas túra során szinte minden esélyét elvesztette a világbajnoki címre. Voltak a múltban is olyan évadok, amikor a hajrá izgalmát nem várt gondok vették el tőlünk.

részletek

Ecclestone fizetett az F1-es világbajnoknak, hogy ne induljon egy versenyen

Hihetetlen történetek kerülnek napvilágra néha évtizedekkel később. Bernie Ecclestone egy alkalommal nem kevés pénzt fizetett Alan Jonesnak, 1980 világbajnokának, hogy ne induljon el a másnapi versenyen.

részletek

Retro – A Lotus a futamra omlott össze

De Angelis és Senna a legendás csapat számára utoljára foglalta el az első sort Kanadában. Előnyük a futamon azonban néhány körön át tartott csak, és a dobogón már a Ferrarinak jutott a legjobb két hely.

részletek

Méltán Elfeledve: Egy hibás elem a képletben

Világbajnok pilóta, tervező és csapatvezetők, Brawn és Newey egyazon istállónál – úgy hangzik, mint egy igazi álomcsapat, nem? Az F1 előző amerikai csapatának sorsát egyetlen rossz döntés pecsételte meg…

részletek

Retro – A riválisok műszaki hibái Rosberg-győzelmet érnek

Ayrton Senna ádáz csatát vívott Keke Rosberggel, Niki Lauda az élről kiesve fejezte be a karrierjét, a két Ligier pedig majdnem kiütötte egymást a dobogóról 1985-ben ezen a napon, az első F1-es Ausztrál Nagydíjon.

részletek

Retro - Aminek nem is ekkor kellett volna történnie

Az 1985-ben ezen a napon rendezett Belga Nagydíj azért különleges, mert nem is ezen a napon kellett volna rendezni. A júniusról eltolt futamot az eső bolondította meg, a mezőnyt pedig Ayrton Senna.

részletek

Retro – Baleset, ami egy ülésbe került

Nem sokáig örülhetett Andrea de Cesaris annak, hogy megúszta élete legnagyobb bukását: a bokszba visszatérve az a hír fogadta, hogy kirúgták csapatától. Lauda ezen a hétvégén jelentette be visszavonulását, majd a futamon az első helyről esett ki.

részletek

Retro – Egy kevésbé sikeres dinasztia

Mindössze három család van, melynek három tagja is az F1-ben szerepelt: Winkelhockék közt azonban a másik kettővel ellentétben egy világbajnokot sem találunk. 1985-ben ezen a napon hunyt el a legidősebb közülük.

részletek

Retro – Az F1 egyik legmókásabb befutója

A nap, amikor mindenkinek kifogyott az üzemanyaga, de akinek nem, az a végén nagyon jó eredménynek örülhetett. Mit meg nem adtak volna Sennáék egy benzinkútért!

részletek

Retro – Első a 41-ből: Senna a dobogó tetején

Tudni lehetett, hogy Sennának fekszik Estoril, s azt is, hogy esőben a legnagyobbak közé tartozik az ifjú brazil – nem is volt tehát akkora meglepetés az első győzelem, melynek ma van az évfordulója.

részletek

1985 – az emlékezetes szezonok sorából

Úgy sejtették a tervezők, hogy a teljesítmények versenyéről szól majd az év. Az edzésekre kiélezett beállításoknak köszönhetően szinte egy másik autóval álltak csatába a jobb csapatok, mint a versenyeken ezek a járművek 1000 lóerőnél is erősebbek voltak.

részletek

Retro – Stefan Bellof tragédiája

1985. szeptember elsején gyászba borult a német autósport: Spában életét vesztette az ország legnagyobb F1-es reménysége, Michael Schumacher fiatalkori példaképe, a Ferrari-szerződés előtt álló Stefan Bellof.

részletek