DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. április 2. vasárnap

1985

Vették már el világbajnoki hajrá izgalmát váratlan események

Sebastian Vettel az ázsiai hármas túra során szinte minden esélyét elvesztette a világbajnoki címre. Voltak a múltban is olyan évadok, amikor a hajrá izgalmát nem várt gondok vették el tőlünk.

részletek

Ecclestone fizetett az F1-es világbajnoknak, hogy ne induljon egy versenyen

Hihetetlen történetek kerülnek napvilágra néha évtizedekkel később. Bernie Ecclestone egy alkalommal nem kevés pénzt fizetett Alan Jonesnak, 1980 világbajnokának, hogy ne induljon el a másnapi versenyen.

részletek

Retro – A Lotus a futamra omlott össze

De Angelis és Senna a legendás csapat számára utoljára foglalta el az első sort Kanadában. Előnyük a futamon azonban néhány körön át tartott csak, és a dobogón már a Ferrarinak jutott a legjobb két hely.

részletek

Méltán Elfeledve: Egy hibás elem a képletben

Világbajnok pilóta, tervező és csapatvezetők, Brawn és Newey egyazon istállónál – úgy hangzik, mint egy igazi álomcsapat, nem? Az F1 előző amerikai csapatának sorsát egyetlen rossz döntés pecsételte meg…

részletek

Retro – A riválisok műszaki hibái Rosberg-győzelmet érnek

Ayrton Senna ádáz csatát vívott Keke Rosberggel, Niki Lauda az élről kiesve fejezte be a karrierjét, a két Ligier pedig majdnem kiütötte egymást a dobogóról 1985-ben ezen a napon, az első F1-es Ausztrál Nagydíjon.

részletek

Retro - Aminek nem is ekkor kellett volna történnie

Az 1985-ben ezen a napon rendezett Belga Nagydíj azért különleges, mert nem is ezen a napon kellett volna rendezni. A júniusról eltolt futamot az eső bolondította meg, a mezőnyt pedig Ayrton Senna.

részletek

Retro – Baleset, ami egy ülésbe került

Nem sokáig örülhetett Andrea de Cesaris annak, hogy megúszta élete legnagyobb bukását: a bokszba visszatérve az a hír fogadta, hogy kirúgták csapatától. Lauda ezen a hétvégén jelentette be visszavonulását, majd a futamon az első helyről esett ki.

részletek

Retro – Egy kevésbé sikeres dinasztia

Mindössze három család van, melynek három tagja is az F1-ben szerepelt: Winkelhockék közt azonban a másik kettővel ellentétben egy világbajnokot sem találunk. 1985-ben ezen a napon hunyt el a legidősebb közülük.

részletek

Retro – Az F1 egyik legmókásabb befutója

A nap, amikor mindenkinek kifogyott az üzemanyaga, de akinek nem, az a végén nagyon jó eredménynek örülhetett. Mit meg nem adtak volna Sennáék egy benzinkútért!

részletek

Retro – Első a 41-ből: Senna a dobogó tetején

Tudni lehetett, hogy Sennának fekszik Estoril, s azt is, hogy esőben a legnagyobbak közé tartozik az ifjú brazil – nem is volt tehát akkora meglepetés az első győzelem, melynek ma van az évfordulója.

részletek

1985 – az emlékezetes szezonok sorából

Úgy sejtették a tervezők, hogy a teljesítmények versenyéről szól majd az év. Az edzésekre kiélezett beállításoknak köszönhetően szinte egy másik autóval álltak csatába a jobb csapatok, mint a versenyeken ezek a járművek 1000 lóerőnél is erősebbek voltak.

részletek

Retro – Stefan Bellof tragédiája

1985. szeptember elsején gyászba borult a német autósport: Spában életét vesztette az ország legnagyobb F1-es reménysége, Michael Schumacher fiatalkori példaképe, a Ferrari-szerződés előtt álló Stefan Bellof.

részletek