DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Elhunyt Niki Lauda

A Formula-1 egyik legnagyobb harcosa elvesztette élete utolsó csatáját, hetven éves korában elhunyt a háromszoros világbajnok osztrák legenda, Niki Lauda. Hétfőn késő este érte a halál.

Az osztrákok háromszoros világbajnoka augusztusban esett át egy tüdő-transzplantáción, aminek következtében hónapokig egy bécsi klinikán feküdt, de látszólag hamar elkezdett felépülni, az év végét már családja körében tölthette.

Sajnos az utolsó csatát elvesztette a legenda


Az elmúlt hónapokban többször is visszaesett, újra és újra kórházba került, legutóbb éppen a napokban, amikor arról szóltak a hírek, hogy a veséjével komoly gondok vannak és egy svájci klinikán dialízisre van szüksége. Végül szervezete hétfőn adta fel a harcot, családja körében töltve utolsó óráit.

„Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett Niki Laudánk, családtagjai körében békésen eltávozott közülünk a hétfői napon. Sportolóként és vállalkozóként is különleges eredményekre volt képes és fáradhatatlan lendülete, tenni akarása, őszintesége és bátorságra örökre feledhetetlen marad. Igazi példakép marad mindenki számára, csodálatos, szerető és gondoskodó férj, édesapa és nagyapa volt, mindenkinek nagyon fog hiányozni” – tudatja a család által kiadott közlemény.

Lauda szervezete május 20-án este adta fel a küzdelmet

Niki Lauda 1971-ben mutatkozott be a Formula-1-ben, három évvel később nyerte első nagydíját már a Ferrarival, majd 1975-ben első ízben világbajnokká koronázták. 1976-ban a Nürburgringen túlélte élete legborzalmasabb balesetét, aminek következtében súlyosan megégett, napokig élet-halál közt lebegett, ám végül felépült olyannyira, hogy hat héttel később már visszatért a versenyzéshez Monzában. A szezon végén egyetlen ponttal kikapott James Hunttól, de 1977-ben visszavágott és másodszor is bajnok lett.

Másfél sikertelen szezont töltött a Brabhamnél, amikor visszavonult. 1982-ben azonban visszatért a McLaren színeiben és két évvel később, minden idők legkisebb különbségével, fél pont előnnyel legyőzve Alain Prostot harmadszor is megnyerte az összetett pontversenyt, 1985 végén vonult vissza.

2012-ben került a Mercedeshez és kulcsszerepe volt abban is, hogy Lewis Hamiltont az istállóhoz csábítsa. Kommentátorként is jeleskedett, évtizedeken át dolgozott a német RTL televíziónak.

Nyugodjék békében!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: