Steward
Héjas Szilárd
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2021. október 23. szombat
F1

Williams nem töri meg hallgatását Sennáról

Huszonöt évvel a tragédiát követően sem beszél Ayrton Senna haláláról Frank Williams. Az akkori csapatvezető nagyon kedvelte a brazilt, de az imolai balesetről soha nem mond semmit.

Negyedszázada történt a modern Formula-1 legsötétebb hétvégéje, amikor alig egy nap leforgása alatt Roland Ratzenberger és Ayrton Senna is életét vesztette Imolában. A száguldó cirkusz akkori legikonikusabb alakja egy Williams-Renault volánjánál, teljesen váratlanul kicsapódott a Tamburello kanyarban, ennek okát pedig a mai napig nem sikerült teljesen tisztázni.

Hosszadalmas pereskedés kezdődött (gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával) a Williams több vezető személyisége ellen, mivel erős volt a gyanú, hogy az ütközést a versenyautó súlyos technikai hibája okozta, de végül három évvel később minden vádpont alól felmentették Frank Williamséket. Igaz, ez a rajongók döntő többségét nem győzte meg ártatlanságukról.

Lánya elismerte, édesapja sosem mondott erről semmit. „Senkinek nem beszélt erről Frank. Nem olyan személyiség, egyébként sem jellemzőek rá a hosszú beszélgetések, befelé forduló és mindent magába zár. Így is nőtt fel, de ahányszor csak a balesetre gondol, mindig ott van a fájdalom a szemében” – idézi Claire Williamst a The Independent című lap.

A baleset legfontosabb részleteit 25 éve homály fedi


„Ayrton nálunk egy istennek számított akkor már évek óta. Frank nagyon kedvelte Ayrtont és jó viszonyban voltak. Jóval korábban a szívébe lopta magát és mindig is a saját autójába akarta ültetni őt. Apukám kívánsága valóra vált, de a lehető legrosszabbul végződött.”

Williams autójában korábban egyetlen egyszer, 1970-ben, Zandvoortban vesztette életét F1-es pilóta, ráadásul a tulajdonos közeli barátja, Piers Courage hunyt el. „Egészen szörnyű érzés volt apámnak, hogy újra megtörténik egy ilyen. Elment Brazíliába a temetésre is, de biztonságos távolságból nézte végig, mivel Ayrton nemzeti hős volt és a mi autónkban halt meg, ám Frank ott akart lenni.”

„Egyszer egy filmben megkérdezték, hogyan érezte magát a temetésen, ő csak annyit mondott, távolról sem jól. Biztos vagyok abban, hogy még hosszú évekig nagyon messze nem jól érezte magát és még a mai napig sem beszél senkinek erről. Szívesen beszél arról, hogy Ayrton milyen nagyszerű pilóta és remek ember volt, de a balesetről semmit” – mutatott rá Claire Williams.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?