DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

McLaren-pilóták: Kevesebb előzést hozhat az új safety car-szabály

Kevésbé izgalmas újrarajtokra számít a vasárnapi Azerbajdzsáni Nagydíjon Lando Norris és Carlos Sainz, melyért az idei szezonra módosított, biztonsági autós fázisokat érintő reguláját okolják.

Nincsen bakui verseny safety car nélkül: az első, 2016-os futamot még „elóvatoskodták” a pilóták, az elmúlt két évben azonban rendszeres vendég volt a pályán a Mercedes AMG GT S és a GT R. Valószínű, hogy ez idén is így lesz, ám az újrarajtok kevesebb izgalmat tartogathatnak – legalábbis a két McLaren-versenyző szerint.



Az FIA Sportszabályzatának 39.8-as pontja kimondja, hogy „egy autó sem előzhet meg egy másikat a pályán, a biztonsági autót is beleértve, amíg el nem érik a(z ellenőrző) vonalat, miután a biztonsági autó visszatért a bokszba.” Ez a vonal a rajt-cél vonalat jelenti, korábban azonban az úgynevezett safety car vonaltól már előzhettek a pilóták, amely a bokszbejárat előtt volt az aszfaltra festve.

„Számtalan előzést láthattunk tavaly a rajt-cél vonalnál, most azonban kevesebb esély nyílhat erre” – nyilatkozta a versenyt nyolcadik helyről kezdő Lando Norris a racefans.net-nek. „Ha elől van valaki, akkor örülhet, hiszen így nem tudják majd megelőzni, ha viszont hátrébb, az rosszabb.” Csapattársa, Carlos Sainz egyetértett a 2017-es F3-as Európa-bajnokkal. „Kisebb mértékben érvényesül a szélárnyék jótékony hatása, mert az élen álló csak a rajt-cél vonalnál kezd gyorsítani. Ott még csak az ötödik-hatodik sebességfokozatba fogunk kapcsolni, így csak akkor lesz előzés, ha valaki igazán bevállalós lesz az első kanyarnál.”

A Formula-2 szombati főversenyén a visszafogott tempónak is szerepe volt abban, hogy Luca Ghiotto a falba pörgette Sergio Sette Camarát az egyik újrarajtnál. „Ahogy Lando mondta, kevésbé lesz izgalmas” – folytatta Sainz. „Kivéve, ha F2-esekről beszélünk, ahol egymásnak mennek. Kicsit káoszos volt látni, ahogyan feltorlódtak a rajt-cél vonal előtt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: