DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Prost máris elismerte a Renault vereségét

A francia gyártó tanácsadója nem titkoltan már most úgy gondolja, idén nem sikerül elérniük fő céljukat, a három topcsapat elérhetetlen marad. A megbízhatóság pocsék, a tempó viszont javult.

2016-os visszatérése idején 3-5 évet határozott meg a Renault, ameddig újra fel kell érniük a csúcsra. Ez a projekt negyedik szezonja, de egyértelműen látszik, hogy a modern Formula-1-ben az eredeti elképzelés nemigen teljesülhet már. A felzárkózás remekül sikerült, tavalyelőtt a 6., tavaly már az összetett negyedik helyet szerezte meg az istálló, de itt megállt a tudomány.

Előre sejthető volt, hogy a Ferrari-Mercedes-Red Bull trió mögötti szakadékot nagyon nehéz lesz áthidalni, ezért az idei évre a lemaradás jelentős csökkentését tűzték ki célul a franciák. Ez nem sikerült, talán még inkább kinyílt az olló a topcsapatok mögött, ráadásul a Renault-t számos technikai meghibásodás is sújtja, amit sürgősen meg kellene oldani.

Prost nem titkolja, hogy elérhetetlen a három topcsapat


Alain Prost nem szeret a levegőbe beszélni, most is őszintén elmondta, hogyan látja a sárga-feketék esélyeit 2019-ben. „Reálisnak kell lennünk, a legjobb három istálló továbbra is elérhetetlen számunkra. Mindent megpróbálunk, hogy felzárkózzunk. Folyamatosan a fejlesztésekre összpontosítunk, de nagy figyelmet kell fordítanunk a megbízhatóságra is” – mutatott rá a négyszeres világbajnok a Canal Plus csatornának adott interjújában.

A Renault dupla meghibásodása Bahreinben

„Szerintem még további egy-két kissé nehezebb versenyünk lesz, utána azonban elkezdünk javulni. A Mercedes és a Ferrari azonban olyanok, mint egy háborús gépezet. Sokkal több forrással rendelkeznek, mint mi, úgyhogy igencsak leleményesnek kell lennünk. Igaz, a jelenlegi szabályok nem igazán adnak teret ennek.”

„Jól fejlesztettük az autót, de a fő riválisok talán még nálunk is jobban. Tudjuk, hogy fokoznunk kellene a tempót. Már több fejlesztésünk is úton van, meglátjuk, sikerül-e csökkentenünk a hátrányt. Óriási gondokat nem érzek a programunkban, igaz, a teljesítményünk kissé elmarad a várttól, különösen a megbízhatósággal akadnak problémáink. Másrészt viszont a motorteljesítményben nem vagyunk rosszak” – fogalmazott Alain Prost.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: