DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Strollt idővel jobban elismerhetik

A jelenlegi mezőny egyik legkevésbé megbecsült pilótája Lance Stroll, köszönhetően óriási szponzori hátterének. Csapatfőnöke szerint a kanadai bőven rászolgál arra, hogy elismerjék.

Kritikák kereszttüzébe került a Williams istálló, amikor 2017-re leszerződtette az akkor még mindössze tizennyolc esztendős Lance Strollt. A tapasztalatlan ifjonc annak köszönhette kontraktusát, hogy dúsgazdag édesapja, Lawrence Stroll dollármilliókkal támogatta az anyagi nehézségekkel küzdő grove-i istállót.

Az évadot megelőző téli tesztek és az első néhány versenyhétvége ennek megfelelően gyengére is sikeredett, a tizenéves újonc csak esett-kelt, többször is összetörte versenyautóját és tempója is látványosan elmaradt Felipe Massáétól. Utána viszont egészen jól felvette a ritmust és többször is tartani tudta (néha meg is haladta) rutinos brazil csapattársa sebességét.

Tavaly év végén elhagyta a süllyedő hajót, szerencséjére a csődeljárás alá kerülő Force India alapjain létrehozott Racing Pointnál egyértelmű helye volt az idei évre, mivel az édesapja által vezetett konzorcium vásárolta fel az indiai istállót. Nem is lehetett kérdéses, hogy ki lesz a gárda egyik pilótája.

Melbourne-ben gyenge időmérő után erős versenyt futva két pontot szerzett a fiatal (ám mégis rutinos mérnökökkel rendelkező) istállónak, pedig hátulról komoly nyomást kellett kibírnia. Csapatfőnöke szerint a juniorszériákban nyújtott sikerei után előbb-utóbb a Formula-1-ben is el fogják ismerni a kanadai tudását.

Stroll környékén volt a futam egyik legnagyobb csatározása


„El fogják őt ismerni. A junior versenysorozatokban elért sikereket sem érhette volna el, ha nem tudna jól vezetni. Mindent megnyert korábban. Arra számítottunk, hogy itt is jó lesz. Melbourne-ben balszerencsés volt az időmérő edzésen. Végig tartotta Sergio Perez tempóját a kvalifikáción, amíg Grosjean fel nem tartotta. Valószínűleg bejutott volna a Q3-ba is” – idézi Otmar Szafnauer csapatfőnököt a gptoday.net szakportál.

„A versenyen azonban, amikor szabadon autózhatott (az ellentétes stratégia miatt), kifejezetten remek köridőkkel jelentkezett. Amikor pedig Kvjat és Gasly megérkezett rá és nagy nyomás alá helyezték, akkor sem követett el semmilyen hibát. Jó menet volt tőle.”

Problémát jelent-e majd a Racing Point számára, ha a két pilóta egymással is kemény csatákat vív? „Lance is jól vezet, érdekes lesz, mert ugyanolyan merész versenyző, mint Checo (Perez), úgyhogy biztos vagyok abban, hogy lesznek olyan versenyek, amikor egymás ellen kell harcolniuk. De ez kell nekünk, két jó pilótára van szükségünk és jelenleg rendelkezünk is ezzel az előnnyel” – tekintett előre Szafnauer.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: