DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Raikkönen megismételné a Lotusnál elért sikereket

Kimi Raikkönen titkos vágyai közt egy futamgyőzelem szerepel 2019-ben is, annak ellenére, hogy a Ferraritól az Alfa Romeóhoz távozott. Történhet akkora meglepetés, mint az évtized elején?

Éppen a finn jégember az, aki utoljára olyan autóval győzött, amelyik nem a jelenlegi nagy hármas (Ferrari, Mercedes, Red Bull) tagja volt. A hibridkorszak előtti utolsó évben Raikkönen a Lotust vezette győzelemre az Ausztrál Nagydíjon, de ennek már hat éve. Azóta az említett három istállón kívül senki a közelébe sem került a nagy sikernek.

Akkoriban azonban nem volt még ekkora szakadék a legjobbak és a középcsapatok között, sokkal könnyebben történhetett szerencsés forgatókönyv esetén nagyobb meglepetés is. Kimi Raikkönen kétszer is győzni tudott a Lotusszal (2012-ben és 2013-ban), de csapattársa, Romain Grosjean is közel járt ehhez a bravúrhoz.

Négy évet húzott le a Ferrarinál a finn korelnök, tavaly Austinban pedig öt és fél év szünet után ismét a dobogó tetejére állhatott. Helyzete azonban alapvetően megváltozott azóta, mivel a Ferrarinál nem volt maradása, így két évre az Alfa Romeóhoz szerződött, ahol elméletileg szinte semmi esélye nyerni, vagy nagy sikereket elérni.

Kimi Raikkönen titkon abban bízik, hogy megismételheti Lotusnál elért sikereit


Az Alfa azonban a Ferrari hathatós támogatásával komoly fejlődésbe kezdett és sereghajtóból a középmezőny elejére verekedte fel magát. Most Raikkönennel kiegészülve még magasabb célokat tűzhetnek ki maguk elé, bár a téli tesztek alapján a hatalmas áttörés egyelőre nem sikerült, a három topcsapat érintetlen maradt. Az FIA elnöke szerint igazán gyenge autóval még Lewis Hamiltonnak sem lenne esélye nyerni.

Korábban a szintén nem túl nagy esélyekkel rendelkező Lotusszal kétszer is megtréfált mindenkit és a győzelmeken kívül számos egyéb dobogós helyet gyűjtött. „Remélem, hogy most meg tudom ezt ismételni. De igazából nem ismerjük pontosan, mennyire vagyunk versenyképesek. A középmezőny rendkívül szoros” – idézi Raikkönent az olasz Automoto című lap.

„Attól is rengeteg minden függ majd, hogy az évad során ki tudja gyorsabban fejleszteni a versenyautóját. Mi megpróbáljuk a lehető legjobb munkát végezni az első perctől és úgy nekiindulni” – tette hozzá a veterán finn, aki tavaly végignézhette, hogy az utolsó helyekről hogyan kerül az évad derekára stabilan a legjobb tíz közé az Alfa. Ha ugyanilyen fejlődést lennének képesek idén is felmutatni, valóban okozhatna látványos meglepetést is a 2007-es világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: