DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Fittipaldinak a Formula-1-be vezethet az útja

Kicsit sem bánta meg a Haas, hogy Pietro Fittipaldit választotta tesztpilótájának, a barcelonai tesztelésen lehetőséget kapott és gyorsan felvette a ritmust. A csapatfőnök szerint nagy tehetség.

Az 1972-ben és 1974-ben két világbajnoki címet szerző Emerson Fittipaldi unokája másfél évvel ezelőtt megnyerte az azóta megszűnt Formula V8 3,5 világsorozatot, a tavalyi szezonja azonban szinte teljes egészében mehetett a kukába, mivel a WEC-ben egy baleset során lábtörést szenvedett, lábadozása pedig hosszú időt vett igénybe.

A Haas-Ferrari a fiatal brazilt választotta tesztpilótájának, Barcelonában pedig vezethette is az autót. Bár beugrása váratlan volt (a Magnussen ülésével történt kisebb malőr miatt egy nappal hamarabb kellett autóba ülnie, mint ahogy azt tervezték), Barcelonában máris letett annyit az asztalra, hogy főnöke úgy gondolja, bőven megvan a tehetsége ahhoz, hogy a száguldó cirkuszban nemsokára állandó ülést is kapjon. Összesen 61 kört teljesített, majdnem annyit, mint a Williams a teljes első héten.

Azon a bizonyos keddi napon olyan tizenhárom körös etapot teljesített egyhuzamban, ami önmagában kiválónak bizonyult, főleg annak tudatában, hogy korábban csak egyszer vezetett F1-es autót. „Abszolút lenyűgöző volt. Pietro nem számíthatott arra, hogy már aznap be kell ugrania vezetni, mégis teljes mértékben felkészült volt” – dicsérte Fittipaldit Günther Steiner.

Fittipaldi nagyon jó benyomást tett a Haas csapatfőnökére


„Azt hiszem, a tavalyi Abu Dhabi Nagydíj utáni teszt segített neki, azóta rengeteget dolgozott a szimulátoron, folyamatosan részt vesz a csapat munkájában. Nem olyan típus, aki két-három havonta egyszer tűnik fel, valóban szorosan együttműködve vesz részt a szimulátor-programban, ez ad neki nagyobb önbizalmat.”

„Amikor az első héten hirtelen kellett beugrania Magnussen helyére, meg volt lepődve, de fiatal kora ellenére érettnek mutatkozik, ennek is része volt a döntésünkben, hogy őt választjuk. Tudjuk, ha mond valamit, azt úgy is fogja rendben végigvinni. Nem csak simán be akar ülni egy Formula-1-es autóba, hanem rendesen akarja csinálni a munkáját.”

Ez azt is jelenti, hogy kikövezett útja van a Formula-1-be? „Talán még túl korai arról beszélni, hogy a Haas később versenyzői ülést biztosít-e Fittipaldinak. Az viszont bizonyos, hogy a jövőben szükségünk lesz fiatal pilótákra, ő pedig szerintem elég tehetséges ehhez. Már itt van a tűz közelében, jól vezet F1-es autót, ő lehet az egyik, aki elég jó ahhoz, hogy fellépjen a Formula-1-be. Remek versenyző, remélhetőleg nemsokára a száguldó cirkuszban láthatjuk” – tekintett előre a Haas csapatfőnöke.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: